вівторок, 10 листопада 2020 р.

"Українські імена у світовій науці" - онлайн-огляд літератури

10 листопада - Всесвітній день науки в ім'я миру та розвитку
Українська земля подарувала людству цілу плеяду науковців, які збагатили світову скарбницю культури і науки. В нашій бібліотеці читачі мають можливість познайомитися з тими українськими творцями науки, які своїми науковими розвідками внесли вагомий вклад в розвиток світової науки і техніки. Ось лише деякі імена:
Михайло Кравчук - великий український математик. Його доля - це слава і визнання, світова велич і жорна сталінських репресій. За свою світлу мрію його спіткала жорстока відплата. Три роки каторжної праці, після якої він навіки залишився у колимській мерзлоті, поряд з тисячами знаних і незнаних, закатованих і убитих українців. 


Юрій Кондратюк
- видатний український винахідник, творець космічної траси. Геній з Полтави Юрій Васильович Кондратюк - скарб усієї науки, національне надбання українського народу. 
Іван Пулюй - український фізик, електротехнік, теолог, громадсько-політичний діяч. Він першим пояснив природу виникнення Х-променів, встановив здатність Х-променів іонізувати газ. Незважаючи на такі визначні результати Івана Пулюя, Нобелівська премія була присуджена Конраду Рентгену. 
Ігор Сікорський - геніальний український авіаконструктор. Видатний вчений ХХ століття залишив світові неоціненну наукову спадщину. Кожне з його досягнень в авіабудуванні окремо могло б обезсмертити його ім'я. 
Володимир Вернадський - великий український природознавець, мінералог, геохімік, біогеохімік, перший президент Української Академії Наук. Володимир Вернадський був і назавжди залишиться в історії людства геніальним вченим, великим сином українського народу, людиною, чиє ім'я навічно вписане в історію світової науки. 
   
Сто портретів видатних представників українського народу - це долі ста непересічних постатей, які присвятили себе боротьбі за українську державу, її розбудові, ратним подвигам і політичній діяльності, створенню художніх шедеврів, унікальних літературних творів і чудес техніки. 
Читайте про світочів української науки, про велич наших надбань і про їхню загальнолюдську цінність.

Немає коментарів:

Дописати коментар