четвер, 26 листопада 2020 р.

Про порядок притягнення до відповідальності за вчинення домашнього насильства відносно жінок

25 листопада на платформі Публічні бібліотеки Солом'янки відбувся правоосвітній вебінар Сергія Бреуса «Порядок притягнення до відповідальності за вчинення домашнього насильства відносно жінок» до Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок.
В ході розмови пан Сергій нагадав про минулу зустріч, на якій відбувалось обговорення теми добросусідських відносин між власниками земельних ділянок, наголошувалось на питанні толерантного ставлення між сусідами, а саме, щоб були встановленні на території ділянок землі туалети, щоб не проводилось спалення сміття та листя, не відбувалось самовільного захоплення земельних ділянок тощо. За ці порушення законом України передбачена цивільна, адміністративна та кримінальна відповідальність. 

Далі п.Сергій перейшов до обговорення теми, якій і була присвячена зустріч, - «16 днів протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі». Він розпочав зі статистики звернень щодо насильста на офіційному сайті за жовтень. Як виявилось, до поліції звернулось 1900 осіб стосовно домашнього насильства як кримінального правопорушення, і з них 1576 матеріалів було передано до суду. 

Далі піднімалось питання про різні види правопорушень - цивільне, адміністративне та кримінальне. За скоєне домашнє насильство можуть застосовуватись різні види відповідальності. Все залежить від важкості злочину. Основне завдання - відновити права постраждалої людини. Пан Сергій зазначив, що у кодексі законів адміністративного правопорушення були внесені зміни, а саме: ст.173 з позначкою 2. Завдання поліції полягає в тому, щоб припинити акт правопорушення і скласти протокол по факту домашнього насильства, потім матеріали передати до суду, який вже вирішує чи накласти штраф, чи призначити громадські роботи від 30 до 40 год., чи заарештувати на сім діб.
Головне, щоб постраждалі особи не мовчали, а зверталися за допомогою до відповідних органів, щоб захистити свої права.
Гарячі лінії: 
  • Єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103
  • Національна "гаряча лінія" з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації 0 800 500 335 або 116 123 (короткий номер з мобільного)
  • Національна дитяча “гаряча лінія” 0 800 500 225 або 116 111 (для дзвінків з мобільного)
Запис етеру. ЧАСТИНА 1


Немає коментарів:

Дописати коментар