середу, 28 жовтня 2020 р.

"Україна в жорстоких обіймах війни" - онлайн-перегляд літератури до Дня визволення України від фашистських загарбників

Питання про участь України в Другій світовій війні є важливим для українського суспільства. Дата визволення України віддаляється у часі. Відходять у вічність її солдати і хранителі пам'яті про неї. У Вас є унікальна можливість ознайомитися з літературою, що допоможе глибше зрозуміти розмах і масштабність подій, які відбувалися на теренах України під час цієї найстрашнішої і найкривавішої війни в історії людської цівілізації.

У виданні представлено матеріали про причини, перебіг і наслідки однієї з найбільших і найтрагічніших подій в історії українського народу XX століття – Другу світову війну. У запропонованій книзі проаналізовано події, що відбувалися на території сучасної України, або були пов'язані з діяльністю українців, починаючи від проголошення Карпатської України у березні 1939 p., і завершуючи подіями на Далекому Сході у вересні 1945 р. У праці описуються війна, організація самооборони, буденне життя під різними окупаційними режимами, національно-визвольна боротьба українців та ідейно-політичні лінії розколу в середовищі українських націоналістів. Велику увагу приділено питанням історії Другої світової війни, участі українців у радянсько-фінській війні, в радянсько-німецькій війні, в українсько-польському конфлікті, висвітлюється боротьба за Українську Самостійну Соборну Державу. Особливе місце у книзі відведено вкладові українців у розгром нацистської Німеччини.
Ця книга продовжує серію видань, які присвячені найбільш складним періодам вітчизняної історії. Воєнна доба 1939–1945 рр., попри її широке висвітлення, й до сьогодні є часом, який ще потребує свого осмислення.
У збірці вміщено доповіді учасників Всеукраїнської наукової конференції, які висвітлюють місце національної проблематики в ідеології і пропаганді воюючих сторін, проблеми міжнаціональних відносин, історію національно-політичних і національно-визвольних рухів, різні сторони національного життя народів України під час війни. Досліджено також національну політику Радянського Союзу, нацистської Німеччини і держав Східної Європи на українських землях протягом 1930–1950-х років. Окреме місце приділено сучасним рефлексіям подій тих років.
У виданні представлено матеріали про причини, перебіг і наслідки однієї з найбільших і найтрагічніших подій в історії Українського народу ХХ століття – Другої світової війни. В основу праці покладено ідею боротьби українського народу за власну Державу.
У книзі проаналізовано події, що відбувались на території України, починаючи від проголошення Карпатської України у березні 1939 р. і завершуючи подіями на Далекому Сході у вересні 1945 р. (на основі значного масиву матеріалів розглянуто основні аспекти формування історичної пам’яті українського народу про Другу світову війну в сучасній Україні).
Книгу присвячено суперечливим сторінкам минулої війни. Спираючись на новітню українську, російську, англо-американську та німецьку історіографію, автор прагнув дати відповіді на найактуальніші питання Другої світової війни та розкрити роль і місце України в подіях 1939–1945 років.
Основну увагу приділено питанням, які зумовлюють широкий науковий і пізнавальний інтерес у сучасному українському суспільстві: справжні причини Другої світової війни, особливості таємної міжнародної дипломатії, трагедія і подвиг перших років війни, ціна великої перемоги, історичне значення перемоги над нацизмом, українці-герої, проблеми національного примирення, війна як історичний феномен.
Спираючись на фактичний матеріал, маловідомі архівні документи, автори детально аналізують оборонні і наступальні операції, проведені на території України у роки Великої Вітчизняної війни, показують масовий героїзм бійців і командирів Червоної армії у боях за визволення рідного краю від німецько-фашистських загарбників.
На основі аналізу фактичного матеріалу, нових архівних джерел автори розглядують найважливіші операції Червоної армії на території України, що суттєво вплинули на подальший хід Другої світової війни, значною мірою збагатили воєнне мистецтво.
У виданні вперше представлено інформацію про так звані «окупаційні фонди» державних архівів України. Понад півстоліття цей потужний документальний масив був здебільшого засекреченим і недоступним для дослідників. Тож його публікація слугуватиме розширенню джерельної бази дослідження історії Другої світової війни на українських землях, відкриє нові можливості для глибшого і детальнішого вивчення нацистської окупаційної політики, усіх сфер життя населення на окупованій території. Актуалізована інформація допоможе розкриттю маловідомих сторінок історії України 1941-1944 рр. У контексті загальнолюдської трагедії найжорстокішої зі світових воєн, що є важливим також з погляду міжнародного співробітництва в гуманітарній сфері, сприятиме захисту соціальних інтересів і гідності жертв націонал-соціалістського режиму, попередженню загрози тоталітаризму, поширенню взаєморозуміння між народами світу. На сторінках видання можна буде також побачити «обличчя» війни й окупації (боротьбу, побут, руїну, голокост) у фотодокументах, ознайомитися з роздумами сучасних істориків на цю тему.








Немає коментарів:

Дописати коментар