пʼятницю, 23 жовтня 2020 р.

"ООН - Альянс цивілізації". Інформування до Міжнародного дня Організації Об'єднаних Націй


Організація Об'єднаних Націй (ООН) - глобальна міжнародна оррганізація, заснована 24 жовтня 1945 року на конференції у Сан-Франциско на підставі Хартії Об'єднаних Націй.
  
👆Декларованою метою діяльності організації є підтримання та зміцнення миру й міжнародної безпеки, розвиток співробітництва між державами світу.
👆Головні органи ООН: Генеральна Асамблея (ГА), Рада Безпеки (РБ), Секретаріат (генеральний секретар обирається Генеральною Асамблеєю за рекомендацією Ради Безпеки на 5 років),  Міжнародний суд, Економічна і соціальна рада; Рада з Опіки; штаб-квартира розташована у Нью-Йорку.
👆Члени-засновники - 51 держава (в т.ч. Україна). Станом на 1998 рік ООН нараховувала 185 держав-членів. З 14 липня 2011 року має 193 держави-члениЗахідна Сахара та інші маленькі держави не приєднались до ООН через їх невизнання.
👆Організація фінансується з обов'язкових та добровільних внесків від своїх держав-членів, і користується шістьма офіційними мовами: арабська, китайська, англійська, французька, російська та іспанська.
(за матеріалами Вікіпедії).

Головні принципи ООН:
☝ суверенна рівність усіх держав-членів;
☝ вирішення країнами-членами своїх міжнародних спірних питань мирними засобами і так, щоб не загрожувати миру, безпеці та справедливості;
☝ утримання будь-якої держави від загрози силою або засто­сування сили проти інших держав;
☝ надання державами-членами допомоги ООН в усіх її діях, які здійснюються відповідно до Статуту, й утримання від допо­моги будь-якій країні, проти якої ООН вживає заходів превентив­ного або примусового характеру;
☝ забезпечення дотримання країнами, які не є членами ООН, тих самих принципів, оскільки це необхідно для підтримання міжнародного миру і безпеки;
☝ невтручання у справи, які стосуються внутрішньої компе­тенції будь-якої держави.

Переважна більшість програм, комісій, спеціалізованих закладів, фондів Організації спрямована на регулювання економічного співробітництва між її членами. Серед спеціалізованих закладів є могутні організації, які беззаперечно керують сьогодні найважливішими сферами міжнародної економіки, - МВФ, Всесвітній банк, Світова організація торгівлі. В структурі ООН є органи, що регулюють міжнародні економічні відносини на галузевому рівні (ЮНІДО, ФАО, ІКАО та ін.), й такі, що координують співробітництво між країнами на регіональному рівні (регіональні комісії ЕКОСОР).

Підбірка книг з даної теми з фонду ЦРБ імені Ф.Достоєвського:

У книзі висвітлюються питання загальних закономірностей діяльності та історії виникнення міжнародних організацій, дається характеристика глобальних організацій за галузевою ознакою, досліджуються регіональні та неурядові економічні організації, а та­кож особливості діяльності України в міжнародних організаціях.
Видання складається із блоків питань та відповідей про Організацію Об'єднаних Націй, а саме: що таке ООН, як працює організація, хто платить за роботу ООН, як ООН сприяє миру та розвиткові і хто працює в ООН. Для полегшення пошуку тої чи іншої відповіді складено покажчик питань.
У навчальному посібнику висвітлюється історія створення і розвитку таких організацій, як Європейський Союз і НАТО, розглядається питання співробітництва з ними України, шляхи її інтеграції в європейські та євроатлантичні структури, перспективи набуття членства в Європейському Союзі, світовій організації торгівлі та НАТО.
У навчальному посібнику розглядаються проблеми і перспективи співробітництва держав у різних міжнародних регіональних спеціалі­зованих міждержавних організаціях. Проаналізовано функціональну структуру та практичну діяльність маловивчених в українській науці міжнародних організацій.









У навчальному посібнику розглядаються проблеми і перспективи співробітництва держав у різних міжнародних, реґіональних організаціях та міждержавних утвореннях. Проаналізовано функціональну структуру та практичну діяльність маловивчених в українській науці міжнародних неурядових організацій. Репрезентовано міждержавні організації Європейського, Азійсько-Тихоокеанського реґіонів, Північної та Південної Америки, досліджено так звані організації системи ООН, при цьому акцент зроблено на тих, до яких Україна виявляє підвищений інтерес.

Немає коментарів:

Дописати коментар