пʼятницю, 3 липня 2020 р.

Занурюємося у світ літературних героїв


8-10 років

Сашко Дерманський «Стонадцять халеп Остапа Квіточки»
Остап Квіточка – юнак, якого акушерка випадково прокляла після народження , а чорт Вельзепер «зареєстрував» цей прокльон, систематично потрапляє у халепи. Вже дорослий, Остап рятує сільську школу від закриття, а чорт зі своєю чортицею знаходить шлях до нашого світу, де їм добре живеться у вигляді тваринок у шкільному зоопарку. Чудернацькі та смішні пригоди молодого вчителя і недодідька. Віршована казка про боротьбу добра зі злом.

Володимир Симоненко «Цар Плаксій і Лоскотон»
Жив собі цар Плаксій . Він мав три доньки: Нудоту, Вай-Вай, Плакоту і трьох синів Плаксунів. Цілими днями вони плакали. Цар любив пити дитячі сльози, тому заборонив сміх і звелів, щоби всі діти в країні плакали. У королівстві жив також веселий та добрий Лоскотун, який смішив дітей. Плаксій оголосив: тому, хто спіймає Лоскотуна, він віддасть свою доньку за дружину. Плачем горю не допоможеш – каже народна мудрість. Тому вчіться керувати своїми емоціями, завжди сподівайтесь на краще.

Енн Файн «Щоденник кота-вбивці» 
Чи може нормальний кіт зловити пташку? Кіт не розуміє, у чому він винен. «Ну добре», відшмагайте мене! Я приніс дохлу мишу у вашу дорогоцінну оселю!» Та я вас благаю, я ж КІТ!». Книжка про кумедні пригоди кота Тафі та його хазяїв.

Зірка Мензатюк «Таємниця козацької шаблі»
Одного дня в сім’ї Руснаків з’явилася старенька машина на ім’я Машка. Була вона старою і пошарпаною, та на ходу. Ще одного дня пришелепкуватий привид повідомив, що давня козацька реліквія – шабля може потрапити в погані руки. За допомогою Машки хлопці переслідують викрадачів. Книжка про детективні пригоди підлітків по замках України. В ній переплетено сучасне і минуле, містика і реальність, багато гумору. 

Оскар Вальд «Хлопчик зірка»
Холодною зимовою нічю лісоруби знайшли немовля, яке впало з неба….. Один з них пожалів хлопчика, не дав йому вмерти від зимової стужі . І ростив його як рідного.Та Хлопчик-Зірка не знав слова «дякую».Він сприймав за належне, що лісоруб ростив його, відриваючи від власних дітей кусень хліба. Він ріс самозакоханим, егоїстичним, невдячним, байдужим, жорствоким, злим.Його краса засліпила йому очі. Казка про красу, яка не завжди буває гарною і доброю. Про холод-зло і тепло – добро і любов.


9 до 12

Кіра Вермонд «Таємне життя грошей»
Гроші, гроші…Кому вони потрібні? Як я можу здобути готівку, щоб заплатити за все, чого дійсно хочу? Їх завжди не вистачає. Завжди хочеться мати їх більше. Кожен мріє виграти їх у лотерею. Ми працюємо, щоби заробити їх. Але навіщо нам усе-таки гроші? Ця книга в цікавій і захопливій формі, спираючись на казки і новітні дослідження, допоможе зрозуміти, як впливає на наше життя готівка.

Іван Андрусяк «Вісім днів із життя бурундуків» 
Винахідливий і трохи капосний хлопчик Івась Бондарук, якого у школі обзивають Бурундуком, намагається справити на дівчинку зі свого класу гарне враження. Задля цього він здобуває право грати в футбол на шкільному спортмайданчику, потім намагається висідити з курячого яйця дідька, що виконує бажання…Та всі його плани порушує маленька сестричка Люба. Книга про шкільні пригоди і перше дитяче кохання.

Сергій Гридін «Відчайдушні»
Дмитро Пракопчук на канікулах поїхав у село Озерне, до бабусі. А там, виявляється, зникають діти. Дмитро, який нещодавно прочитав книжку про Шерлока Холмса, і собі захотів стати детективом. Разом з друзями – Андрієм, Павлом і Катрін він починає розслідування. Юні детективи наражаються на круті небезпеки, долають страх і …. і хлопці закохуються у Катрін. Вони не знають, хто з них більше їй подобається. Це з’ясується в кінці книги. Як і особистість викрадача. 

Брати Капранови «Зоряний вуйко»
Книга-фентезі про те, що може статися з людьми в майбутньому . Один з варіантів майбутнього письменники бачать таким: нещадне сонце змусить людей сховатись у катакомби. І лише окремі сміливці будуть виходити нагору і ходитимуть по сіль, як колись це робили чумаки. І знову-таки, як колись, подорожі їхні будуть сповнені пригод і небезпек….Та може бути й інший варіант розвитку людства, воно навчиться жити у злагоді з природою, освоїть нові планети. Існує ще третя версія майбутнього – магічна. Дізнатись про неї можна, лише прочитавши цю книгу.

Алан Бредлі «Солоденьке на денці пирога»
Флавія найменша серед трьох дочок в сім’ї де Люсі єдине, чим вона цікавиться, це хімія. Запальна, гостра на язик, вона сперечається з усіма і навіть з власним батьком – поважним старим чоловіком. А ще вона – 11 річна дівчинка-детектив! І на диво, їй дуже добре вдаються розслідування! Не гірше, ніж у знаменитого Конан Дойла! Книга – із серії оповідань цього автора про дівчинку-детектива.


16+

Зої Заґґ «Дівчина онлайн»
Книга відомої блогерки про становлення підлітків. Це дуже складний період, через який проходить кожен.Час зневіри і час прощення. Час першого кохання і першого розчарування. Про пізнання складного дорослого світу, першу зраду, зневіру і про те, як з цього виходити. Вже не діти. Але ще й не дорослі. І ще про те, що для того, щоби отримати щастя, доводиться видиратись із багна…

Галина Вдовиченко «Купальниця»
Одного разщу матері наворожили, що в неї буде двоє дітей. Одна дитина буде щасливою, інша – знаменитою. Або-або…Жили собі брат і сестра. Роберт і Кароліна. У тихому військовому містечку Висіч. Роберт поїхав підкорювати столицю. Кароліна теж не всиділа вдома, поїхала спочатку до Львова, а потім – підкоряти столицю. Вонеа немов сучасна Попелюшка, пройшла всі вишколи. Але дівчина рано подорослішала. І, немов квітка купальниця, так і не змогла розкритися комусь. Тож залишилась сильною, але самотньою…

Книжка заборон і таємниць
Тексти для цієї збірки писали різні автори. Тут є оповідання про дорослішання із фантастичними поворотами сюжету. Історія про сподівання, талант і образу та бойовий гопак. Весела розповідь про шкільного домовика. Розповідь про початок війни на Донбасі і як ця страшна подія змусила передчасно вийти із дитинства і самостійно вирішувати, хто ти є і за за кого ти. Чутлива історія підліткового кохання. Сумна історія про те, як близькі нам люди покидають наше життя. Є тут і глибока, зовсім не дитяча антиутопія.Та історія про те, що ніколи не потрібно загадувати бажань із заздрості, бо вони можуть збуватися. А також оповідання про дурні вчинки, зроблені для того, щоби завоювати прихильність дівчини…Книжка однаково цікава і хлопцям, і дівчатам різного віку.

Джон Грін «У пошуках Аляски»
Хлопчик-товстун Майлз Холтер не має друзів. Ним цікавляться тільки батьки. Все кардинально міняється, коли він переїздить у приватну школу. Тут починається справжнє життя! З’являються надійні друзі і справжні вороги. Заборонені розваги: цигарки і вино. А також, дівчата: Лара і красуня Аляска. А також страх покарання за порушення правил. І поступове входження у доросле життя.

«Каблуки, вареники чи підбори? Що допомагає українкам підкорювати світ»
Своєріднеий путівник для молодих дівчат, бо підказує їм шдях до самореалізації, від стилю й особливостей догляду за собою, до щасливого сімейного життя, краси. Ця книга досліджує менталітет української жінки. І все це подано у легкій, упізнаваній формі.


Немає коментарів:

Дописати коментар