пʼятницю, 10 липня 2020 р.

Книги «смачніші» за шоколад

Книжки TED хоч і невеликі за форматом, але присвячені великим ідеям. Вони настільки короткі, що їх можна прочитати за один раз, але достатньо довгі, щоб занурити читача глибоко в предмет своєї розповіді. Ці публікації різноманітні за тематикою й охоплюють майже все - від архітектури та космічних подорожей до бізнесу і кохання. Книжки підійдуть тому читачеві, який має допитливий розум і жагу до нових знань. Кожна книжка TED іде в парі з відповідним виступом її автора, доступним онлайн на ресурсі TED.com 18-хвилинний виступ може заронити в читача зерно знання чи розпалити уяву, але часто такі промови породжують потребу поринути глибше, дізнатися більше, отримати повнішу інформацію. Цю потребу якраз і задовольняють книжкі від TED.



Перше враження. Чіп Кідд. Видавництво Vivat. Харків. 2017
Чіп Кідд - майстер книжкових обкладинок. Як гарний професійний митець він має свій особистий погляд на різні візуалізації, буквально на все, що йому потрапляє на очі. Головне, на чому він акцентує увагу в роботі та житті загалом - перше враження, його вплив на наше світосприйняття та подальший світогляд.
Наприклад, Чіп колекціонує іграшки - вінтажних супергероїв - усе своє життя. Він просто любить рятувати героїв та з дитинства мріяв, що буде жити в музеї коміксів. Поціновувач старовини, який живе в ньому, отримує задоволення від того, що кожну з цих іграшок збережено. Усіх героїв створено задовго до того, як колекціонування іграшок стало мейнстрімом. В ті часи було важно очікувати, що ці іграшки буде врятовано. Перше враження: героїчне - у найпростішому.
Водночас автор дає застереження бути пильними з першими враженнями. Ось ви бачите в магазині морквяний тортик. Справді - зверху щось схоже на морквинку, отже виріб має бути дуже корисним, і вже не помічаєш у його складі крем із маргарином, барвники, підсолоджувачі. Створюється ілюзія користі продукту, бо деякі його складові виготовлено з корисної сировини. Хіба це не те, що роками експлуатується маркетологами в рекламі? А перше враження - так це ж здорова корисна Їжа!…
Скільки ситуацій - стільки і вражень. Перших вражень. Але як ми формуємо свої оцінки? Керуємося розумом? Співпереживанням? Співчуттям?

Закони медицини. Сіддгартха Мукеріджі. Видавництво Vivat. Харків. 2017
Мабуть загальний настрій цієї книжки можна передати думкою про те, що легко приймати бездоганні рішення, спираючись на бездоганні джерела. Медицина ж вимагає бездоганних рішень, коли джерела не бездоганні. Це видання про суть, недосконалість, непевність і майбутнє медицини. Автор - лікар-онколог, він розповідає про своє здобуття досвіду інтерном, стажером, ординатором. На всіх цих етапах він відчував постійну нестачу знань. Точніше навіть не знань, а того, що і як робити з цими знаннями та навичками, бо багато пацієнтів має унікальні проблеми у, здавалося б, стандартних ситуаціях.
Доктор Мукеріджі зазначає, що медична освіта збагачує численними фактами, але дає мало інформації про те, що існує поміж фактів. Він каже, що «закони медицини» є законами непевності, неточності й неповноти. 
Але чи все так песимістично? Ні. Ця книжка показує захопливий світ, у якому лікарі ведуть боротьбу за здійснюють відкриття. Світ, який рідко постає перед широким загалом. Звісно, автор формулює і «Закони медицини», але книжку варто читати не стільки заради них, а скільки заради розуміння не лише медицини, а і світу навколо.

Мистецтво спокою. Піко Айєр. Видавництво Vivat. Харків. 2017
Піко Айєр - завзятий мандрівник. Куба, острів Пасхи, Ефіопія, Катманду… Але ця книжка не про його пригоди і мандрівки світом, ночівлі просто неба, екзотичних звірів чи правила виживання в горах або на Алясці. Друзі, пригальмуйте швидкість вашої фантазії, дайте перепочити мозку і тоді автор вас запросить у подорож в Нікуди.
Одного дня офісний працівник містер Айєр вирішив у свої 29 років полишити «життя своєї мрії» та провести рік у малій кімнатці на околиці стародавньої японської столиці Кіото. Як і очікувалось, йому почали телефонувати родичі, друзі, а батько взагалі назвав псевдопенсіонером. 
Ідея переходу в Нікуди - коли людина з власної волі перебуває в недіянні настільки довго, щоб заглибитись у себе, - за своєю суттю проста. Автор зазначає, що кожне повернення у Нікуди допомагає розрізняти його особливості (а з ними і можливості) трохи кращє. Це місце має свою погоду і свої сезони - яскраві і розмаїті. 
У книжці наводяться розлогі приклади із власного досвіду дослідників недіяння. І це справді вражає! 
Піко Айєр зазначає, що в епоху швидкості ніщо так не збадьорює, як уповільнення руху. А в умовах метушні й хаосу немає більшої розкоші, ніж концентрація уваги.

Математика кохання. Ханна Фрай. Видавництво Vivat. Харків. 2017
Вважаєте, математика і кохання це зовсім про різне? Ця книжка не ставить такого запитання. 
Які шансі знайти кохання, наскільки важлива краса, ігри побачень… Ба більше, математика сексу! 
Ханна Фрай прагне продемонструвати якою інформативною, корисною та потужною може бути математика, а тому свідомо намагалася обрати тему, яка здається максимально далекою від рівнянь і доведень. Таким чином вона хоче показати, що навіть на такому романтичному матеріалі математика все одно ефективно працює. 
Авторка демонструє всі можливості застосування цієї науки у коханні. Вона буквально вирахує шанси на те, чи знайдеться людина мрії або обгрунтує чи варто підходити до когось назнайомого в барі.
Заінтригуємо майбутнього читача «Математики кохання» і скажемо лише, що Ханна Фрай справді пропонує новий підхід до любові.

Роб Найт і Брендан Бюлер. Прислухайтесь до свого організму. Вплив крихітних мікробів. Харків. Vivat. 2018
Такі серйозні терміни як «мікробіота» та «мікробом» людини зустрічають нас з перших сторінок, але поданння матеріалу написане у напрочуд легкій та веселій формі. У книзі висвітлюються питання: звідки беруться мікроби, чи пов’язані певні мікроби з конкретними захворюваннями, чи виправдане застосування антибіотиків так часто, як ми це робимо? Відповідями є результати численних досліджень, які не залишать нікого байдужим та змусять замислитись над своїм способом життя. На той час, коли ви будете читати цю книжку, науковці будуть знати про мікробіом людини значно більше, ніж зараз, коли ця книга тільки-но писалася. Темпи розвитку науки про мікроби настільки ж приголомшливі, як і ті відкриття, які ми здійснюємо: нові факти відкривають нові перспективи повсякчас, змінюючи і поглиблюючи наше розуміння того, як працюють наше тіло і навіть наша свідомість. На думку авторів книги, у людства є реальна перспектива того, що, коли ми станемо краще розуміти мікробіом і навіть впливати на нього, він зможе зцілювати нас. Книга буде цікава усім, хто детально цікавиться власним здоров’ям, намагається його чимраз покращити та дізнатися нове зі світу нової медицини.

Немає коментарів:

Дописати коментар