середу, 29 липня 2020 р.

Я + Ти = Дружба!


Оксана Лущевська. «Бігль старший». Харків. 2017 рік. Видавництво Vivat
Авторка цієї оптимістичної та напрочуд цікавої книги – Оксана Лущевська – сучасна українська письменниця, поетеса, перекладачка, співзасновниця блогу про сучасну дитячу літературу «Казкарка», легко та невимушено розповідає нам дружбу собаки та людини. Чуттєві ілюстрації Наталки Гайди лише підсилюють теплі враження від книги. Чи можливо повірити в те, що хлопець сто ночей підряд може бачити один і той самий сон про собаку і яке було його здивування, коли він зустрів такого самого собаку у реальному житті. Старий пес був рудого кольору, що зливався з жовтогарячим та вигляд був схожий на бігля. Герой книги Коля вирішив познайомити свого нового знайомого зі своїм сусідом поважного віку Мироном. З часом, Мирону ця зустріч почала видаватися все більш і більш доленосною. Пес за характером виявляється дуже схожим на чоловіка. А те, що у бігля ті самі хвороби, як то ревматизм та перелом лапи, зовсім приголомшують Мирона та змушують подивитися на собаку з більшою довірою та турботою. Від сторінки до сторінки ми стаємо свідками невипадкової зустрічі, яка переросла у міцну дружбу. 

Ігор Калинець. «Данка і Крак». Львів. 2019 рік. Видавництво Старого Лева
Казка, яка з перших сторінок закохує в себе. Мила, ласкава та привітна, як травневий вітерець, що огортає вас усіма пахощами квітів. Події книги відбуваються у місті Лева, де одного весняного дня до дівчинки Данки прилетів крук, який виявився незвичайним птахом. Крук на ім’я Крак, який насправді мав довге ім’я «Той найстаріший львів’янин, що живе у Винниківському лісі біля каменя» заговорив до дівчинки людським голосом і з цього моменту у Данки, окрім кицьки Нявки, з’явився новий друг. Багато цікавих та пізнавальних історій почула маленька львів’янка від Крака. Відчувши у дівчинці гарного співрозмовника, Крак розповідає Данці про зачарованого хлопця Купріяна. Дівчинка із великим завзяттям намагається допомогти круку зняти закляття з чарівного принца. Книга пронизана великою кількістю історичних фактів, які автор професійно ввів в загальну канву свого твору від імені Крака. Маленькі читачі у невимушеній формі дізнаються багато цікавого про історію України та її героїв. Книга для молодшого шкільного віку.

Скреттінг Гюдрун «Антон та інші нещастя». Львів. 2018 рік. Видавництво Старого Лева
Книга норвезької письменниці Гюдрун Скреттінг стане гарним подарунком для усіх поціновувачів якісної зарубіжної сучасної прози. У кожного є своя історія і герой книги, дванадцятирічний Антон не виключення. Хлопець не може розібратися у вирі подій, які відбуваються у його житті. З перших сторінок, ми дізнаємося, що хлопець вважає себе суцільним «нещастям». Загибель матері викликає у юнака бажання змінити життя батька та позбавити його самотності. Подальші події, які трапляються з хлопцем, допомагають йому по-новому поглянути на світ навколо. У цьому йому вправно допомагає його подруга Іне – дівчина, яка є єдиною дитиною у великому будинку зі скульптурами в саду й латунними штучками на дверях. Це тому, що її батьки мають силу-силенну грошей. Історія в книзі ведеться від першої особи, що лише підсилює занурення у світ емоцій юнака. Некваплива оповідь про підліткові почуття, думки та сумніви розповідаються Гюдрун Скреттінг глибинно та змістовно. Прочитання книги залишить приємний післясмак та допоможе віднайти відповіді на питання, які так хвилюють у підлітковому віці.

Ірина Цілик. «Таке цікаве життя». Львів. 2017 рік. Видавництво Старого Лева
Книга «Таке цікаве життя» вражає своїм креативним викладом матеріалу у форматі напівкниги напівкоміксу з першої сторінки. Головний герой разом зі своїм котом Чучею розповідає нам про своє дійсно цікаве життя. Ірина Цілик вправно змальовує бачення звичайних, на перший погляд, речей для нас дорослих, очима дитини простими та зрозумілими словами. Кожен розділ книги – це окрема історія, як наприклад: про театр, про писанки, про басейн, про сніг і т.д. Ця книга стане в нагоді матусям і татусям, у яких підростає маленька «чомучка», яка кожного дня відкриває світ навколо. А купа силенна яскравих та веселих ілюстрацій від Христини Лукащук лише підсилить чудові враження від цієї маленької подорожі «країною цікавих фактів». Книга розрахована для маленьких читачів дошкільного віку.

Джесіка Таунсенд. «Дивосміт. Покликання Морріган Кроу». Харків. 2020 рік. Видавництво Vivat
Що може бути більш цікавим під час літніх канікул, аніж поринути у світ фентезійних пригод. А якщо це ще й нова книга австралійської письменниці Джесіки Таунсенд, яка є продовженням «Невермур. Випробування Морріган Кроу» - незабутні враження забезпечені на всі сто відсотків! Події книги відбуваються у чарівному місті Невермур. На долю безстрашної та відчайдушної Морріган Кроу чекають нові випробовування. Відтепер, дівчина – мешканка готелю «Девкаліон» і її до того ж прийняли до товариства Дивообраних. Чим це обернеться для головної героїні, вона і сама не знає, але нестримна жага до пригод та палке серце допомагають їй з легкістю проходити крізь усі випробовування, які повсякчас виринають перед нею. Велика за обсягом книга (понад чотириста сторінок) читається легко завдяки своєму динамічному сюжету, а кожен розділ книги настільки захопливий, що відчувається, що авторка справді вклала душу у свій твір. Усі фанати «Гаррі Поттера» Джоан Роулінг будуть у захваті від цього пригодницького фентезі. Книга входить до серії «Книжкова полиця підлітка» недарма. «Дивосміт. Покликання Морріган Кроу» стане дійсно улюбленою серед підлітків.

Немає коментарів:

Дописати коментар