пʼятницю, 24 січня 2014 р.

Дитяча книга року ВВС - 2013

До довгого списку премії Дитяча книга року ВВС - 2013 увійшли 13 видань.
Іван Андрусяк. Пінгвінік. Київ: Грані-Т. - 2013.
Упреше йти в садочок дуже цікаво - адже там багато діток, із якими можна вволю погратися. Але коли ходити в садочок стає першим обов'язком, коли виявляються перші розчарування, прикрощі, капості й навіть конфлікти, - тоді треба вперше в житті проявити характер і нікому не дозволити плювати собі в кашу...
"Пінгвінік" Івана Андрусяка - чи не перша в сучасній українські йлітературі психологічна повість для дошкільнят, у якій цікаво й доступно мовиться про адаптацію малюка в садку, про складнощі й радощі дитячих взаємин.

Дмитро Білий. Козацький оберіг. Київ: Наш формат. - 2013.
Дія цього роману відбувається в XVI сторіччі і поєднує як реальні події з конкретними історичними діячами, так і елементи містики, переплетені з українськими легендами та міфами. Головний герой роману - хлопець Данило, якому приходиться пережити карколомні пригоди для того, щоб зібрати три частини Талісману - Оберегу, який призначений для того, щоб захищати українські землі та український народ. За допомогою своїх друзів - козаків він в пошуках складових частин Оберегу мандрує до Криму, Карпат та середньовічного Києва. Під час цих мандрів він переживає безліч небезпечних пригод, рятуючи Оберіг від ворогів. Читачі цього роману отримають можливість познайомитись з маловідомою добою, коли в Україні починало набирати силу козацтво, дізнаються про діяльність таких видатних козацьких ватажків, як Богдан Претвич, Дмитро Вишневецький, ознайомляться з життям давнього Києва, поринуть у чарівний світ українських легенд, відчують невмирущу енергетику українського степу, таємниць козацьких бойових мистецтв та українських кобзарів. Сюжетна лінія роману примусить не відриватися від книги до останньої сторінки.

Галина Вдовиченко. Ліга непарних шкарпеток. Харків: Клуб сімейного читання. - 2013.
У нижній шухляді шафи жили непарні шкарпетки. Їм дуже хотілося бути потрібними, але... одного разу господиня пообіцяла викинути "весь цей мотлох". Тоді вони організували "Лігу непарних шкарпеток", і коли хтось із них потрапляв у біду, друзі рятували його - витягали зі сміття. Навіть коли до сірої шкарпетки знайшлася пара, вона не захотіла покидати старих друзів...
Жива, соковита розповідь про нелегке життя непарних шкарпеток, про пошуки друзів, про житейську солідарність і самопоміч, про протистояння, як нині модно казати, зовнішнім викликам у особі кота Бублика, вкупі з цікавими, веселими і не дуже пригодами героїв - робить книжечку Галини Вдовиченко справжнім явищем у нашій літературі для дітей.

Ольга Ворончихіна. Три монети, щебпак та інші неприємності. Львів: Піраміда. - 2013.
Казки, легенди й усілякі чудеса так і крутяться навколо нас. І яка різниця, скільки років людині, якщо вона вміє помічати все те, що робить життя яскравішим та різнобарвнішим? Тому й книга написана, так би мовити, для підлітків - від 9 до 99 років. 
Окрім головної героїні, всі персонажі повністю реальні - всі до єдиного. І, якщо ви будете уважними, - цілком можливо, що незабаром зустрінете когось з них у своєму житті.

Олександр Гаврош. Дідо - всевідо. Львів: Видавництво Старого Лева. - 2013.
Не варто заходити самому далеко в гори, де жоден чередар отару не пасе, а ліси такі густі, що пройти ніхто не годен. Ану ж бо там щось трапиться і не виберешся з нього до настання темряви?
А може, тільки так можна зустріти діда, що все відає. Він тобі не одну моторошну казку рощкаже: і про мертвяків та упирів, і про чортів та босоркань, і про бісів-гультяїв та зарубаного вояка, і про Яноша Кудлоша, Крікуса-Какуса та ще про багато чого. А може, й не казка це?.. Тож наберись, цімборику, духу і, коли не дуже боїшся, послухай-но...

Олександр Гаврош. Розбійник Пинтя у заклятому місті. Київ: АБАБАГАЛАМАГА. - 2013.
"Розбійник Пинтя у Заклятому місті" - це не просто роман, сповнений дивовижних пригод, які так майстерно описав один із найяскравіших сучасних диятчих письменників Олександр Гаврош. Це перша в українській літературі казкова хроніка, заснована на реаліях українських народних казок Карпатського регіону. Це запрошення в захопливу, сповнену небезпек і неймовірних перевтілень мандрівку у Закрайсвіття, де разом із шляхетним розбійником Пинтею діють нові друзі та вороги - Прунслик, Чорний лиціар, Церцерушка, Зелений заєць, дракон Шаркань, Ганджі-баба та багато інших...

Сергій Гридін. Не такий. Львів: Видавництво Старого Лева. - 2013.
Ця книга вражає своєю відвертістю. Про школу, родину, суспільство, полишених самих на себе дітей, і взагалі про життя, яким воно є - без прикрас і без купюр, сповнене суворих реалій і випробувань. Може, хтось скаже, що бути дитиною тим паче підлітком - просто. Але якщо ти відрізняєшся від решти, скажімо, надмірною вагою, тобі не оминути зневаги і знущань однолітків і навіть дорослих. Однак у тебе залишається шанс знайти в собі силу піднятися над своїми образами, зусиллям волі змусити себе стати "таким", який порятує не лише себе, а й простягне руку допомоги слабшому...

Мирослав Дочинець. В'язень замку Паланок. Мукачево: Карпатська вежа. - 2013.
В основі історичного рману для дітей - незбагненна історія про безрідного хлопчика - байстрюка, який у ранньому віці прилучається до копання криниць. І зрештою докопується до таких глибин! Як земних-матеріальних, так і духовних, моральних. 
Дивовижна одісея знегод і поневірянь веде його з каземату замку Паланок до монастирської келії, відтак - до Війська Запорозького, в Туреччину, Єгипет, і знову повертає на рідні терени.
Він стає чільною у краї фігурою, з якою рахуються в європейських столицях.

Зоряна Лебедівна. Крок у світло. Український пріоритет. - 2012.
Якщо у твоїй голові роїться безліч запитань і ніхто не може дати відповіді, якщо над твоїм родом нависає прокляття й ти засинаєш навіки,  а на портреті твого дідуся щоразу міняються очі, - що робити?
Анна, дівчина-підліток, живе в загадковому місті, де ніхто не бачив 6-ої години. Та одного разу вона стала свідком дивовижних речей...

Микола Мартинюк. Під мурами твердині. Луцьк: Твердиня. - 2012.
За всіма канонами історико-пригодницького жанру, реальних і вигаданих персонажів твору щокрок підстерігають прикрі та приємні несподіванки, з яких конче вийти з гідністю, щоб це не стало неперейденим житейським проваллям чи духовним крахом. Кожному з героїв - головних чи іншопланових - всякчас доводиться робити свій відповідальний життєвий вибір на межі крайнощів.
У повісті йдеться про кохання і зраду, щирість і підступність, крайню впертість і сумніви, біль і спокуту, здобутки і втрати, радість і розчурування, словом - усе, що здатне задовольнити сподівання, смаки й уподобання.

Мар'яна Прохасько, Тарас Прохасько. Хто зробить сніг. Львів: Видавництво Старого Лева. - 2013.
"Це перша дитяча книга Тараса Прохаська. Починається з народження кротинят. Їх у родині 13.Це тепла казка про дружбу та взаємодопомогу, про турботу та домашній затишок.
- Це не гостросюжетна повість. Там немає карколомних пригод. Більше йдеться про стосунки між дітьми - братами, сестрами. Кротенята живуть у лісі і контактують з іншими звірятами, їхніми сусідами. Буденне життя, як воно є. Кротенята вчаться бути собою і вирішують для них найголовнішу проблему - хто вони є".

Ірен Роздобудько. Арсен. Київ: Грані-Т. - 2013.
13-річний Арсен піклується про маму сам, адже тато їх давно покинув. Однак хлопець вірить, що мама ще знайде надійного й порядного чоловіка. А найбільше він мріє про мандри, пригоди і таємниці, бо сидіти всеньке літо за компом у київській квартирі - це, погодьтеся, важко назвати незабутніми канікулами. Тому Арсен і зважився гайнути всело, до бабці з дідом, яких не бачив після розлучення батьків. І там багато про що Арсенові довелося поміркувати - особливо про те, що він має бути справжнім чоловіком; чимало здолати - образу на тата, відчуття своєї непотрібності в татовій родині та ревнощі до маленької зведеної сестрички, яка "забрала" в нього тата;чимало дізнатись - адже історія його роду стала "візитівкою" цілого села. А головне - Арсен закохався. Вперше і , можливо, назавжди...
Нова повість відомої письменниці Ірен Роздобудько розповідає про дорослішання, життєво важливі трансформації в самосвідомості й пошук моральних орієнтирів у житті.

Марія Ткачівська. Обережно, діти! Харків: Клуб сімейного дозвілля. - 2013.
Батьки були заклопотані, а Марко і не сумував!, То він сховався в школі в тумбочку вчительки і йому довелося просидіти там весь урок, то з друзями намагався напоїти жаб молоком, то змайстрував парашут зі старих парасольок та бабусиної спідниці й випробовував його, стрибаючи з горища. А щоб падати було м'якше, стрибав у купу гною... Малий шалапут встиг наробити чимало шкоди, плки познайомився з дідом Орком і той розповів хлопчикові про десять секретів справжнього чоловіка...

Немає коментарів:

Дописати коментар