вівторок, 11 квітня 2023 р.

Віртуальна книжкова виставка до Міжнародного дня визволення в'язнів нацистських концтаборів

11 квітня в усьому світі відзначається пам’ятна дата - Міжнародний день визволення в'язнів нацистських концтаборів. Саме цього дня в 1945 році в'язні концтабору «Бухенвальд» підняли повстання, безпосередньо перед прибуттям туди американських військ.
Система концентраційних таборів, вибудувана нацистською Німеччиною, є однією з найжахливіших і найогидніших структур, що вигадало людство. На сьогоднішній день наша країна переживає нове горе, яке спричинила російська агресія, але ми не маємо права забути про ті часи, коли злочини проти людства на наших землях творили німецькі нацисти та їхні поплічники з інших країн. 
Пропонуємо вам перелік книжок Центральної бібліотеки Солом'янки, з яких ви можете дізнатися більше про страшні злочини нацистів.

Науковий часопис “Голокост і сучасність”
Періодичне видання належить до однієї з галузей діяльності Українського центру вивчення історії Голокосту. Основними темами часопису є наукові дослідження регіональних особливостей Голокосту на території України, антисемітська пропаганда під час окупації України нацистами, дослідження ідеології нацизму і засоби її реалізації. У виданні вміщено дослідження, документальні джерела, рецензії, хроніки, фотографії та документи. Особливо цікавим журнал буде тим, хто хоче глибше розібратися в проблемі нацистських злочинів на теренах України.

Подольський Анатолій “Уроки минулого: Історія Голокосту в Україні”
Книжка, де доступно та зрозуміло написано про історію Голокосту на території України та про долю українського єврейства. Тут викладена інформація про те, як відрізнялося життя євреїв на Заході України та на території України, що була окупована тоталітарним комуністичним режимом у міжвоєнний час. Автор показує історію трагічної загибелі єврейського народу, а також українців, поляків, угорців, ромів, білорусів та представників інших національностей, що постраждали від нацистської окупації на теренах України. Крім основного тексту, у книжці вміщено уривки з документів та спогадів тих, хто пережив німецьку окупацію, додано мапи та фотоматеріали.

“Друга світова війна в історичній пам’яті України” (За матеріалами Українського інституту національної пам’яті)
Автори цієї ґрунтовної праці дослідили документи часів Другої світової війни та поклали їх в основу книжки. Тут ви отримаєте відповіді на багато питань, що вважалися спірними через вплив пропаганди Радянського Союзу та росії. Співробітники Українського інституту національної пам’яті, завдяки глибинному аналізу великої кількості архівних матеріалів, розповіли про причини та наслідки нацистського терору проти населення України. Показали як саме вирішувалося “єврейське питання” на теренах нашої землі, і як потужно працював механізм масового знищення людей різних національностей, що тут проживали.

“В’язні з України в концтаборі Маутгаузен” (видана за підтримки Українського інституту національної пам’яті)
- книжка про в’язнів з України, що перебували в нацистському концтаборі в Австрії. Автори праці розповідають історії жителів з України, що мали різну національність, вік та стать, абсолютна більшість з яких не була ні злочинцями, ані асоціальними особами, але їм судилося стати військовополоненими та в’язнями нацистських або радянських таборів, а часом і нацистських, і радянських. Завдяки відкриттю онлайн доступу до персональних картотек колишніх в’язнів таборів, авторам книжки вдалося попрацювати в архіві концтабору Маутгаузен, що отримав найвищу - третю категорію за суворістю режиму серед місць ув’язнень. Вивчаючи архівні дані, вдалося ідентифікувати та виділити в'язнів саме з території України, а завдяки цьому і записати зі свідками низку інтерв’ю, що пізніше були опубліковані в цьому виданні. Ця книжка стала перетворенням даних статистики в трагічні долі окремих українців.

Микола Боровик “Друга світова війна та нацистська окупація у спогадах киян”
Переважна більшість автобіографічних історій, що опубліковані у цій книжці є працею студентів Київського національного університету імені Тараса Шевченка в рамках усноісторичного проекту “Україна в роки Другої світової війни: повсякденний досвід виживання”. Історіїі киян, що пережили часи нацистської окупації, в поєднанні з архівними документами стали широким історичним тлом, що відображене у книжці. На основі розповідей цих розповідей ми можемо зрозуміти, які жахіття переживали кияни, які опинилися в окупації нацистів: примусова праця, голод, концентраційні табори, розстріли та багато інших вигадливих способів знущання над людьми. Ці історії нам також демонструють, що попри все, люди не втрачали жагу до життя та намагалися чинити опір і відстоювати власну гідність.

Віктор Король “Трагедія військовополонених на окупованій території України в 1941-1941 роках"
Ця книжка є демонстрацією тих жахливих подій, що відбувалися в роки, коли Друга світова війна прийшла на терена України. Автор детально розповідає нам саме про долю військовополонених українців. Про те, як деякі люди змушені були витримати табори радянські, а потім ще й нацистські, про те, як радянська влада не хотіла евакуювати політичних в’язнів, розстрілюючи їх самостійно. Автор спирається на архівні документи, що демонструють відмову радянської влади визволяти своїх військовополонених, відмовившись від них. Описує жахливі умови їх перебування у нацистських таборах та розповідає про геноцид відносно їх. Тут детально описані концентраційні табори Києва (Дарниця, Керосинна, Інститутська, Бабин Яр, чистки у лікарні ім. Павлова), а також табори на решті території України (Київська, Полтавська, Вінницька, Кам’янець-Подільська, Львівська, Харківська, Чернігівська, Сумська, Луганська, Донецька, Миколаївська, Одеська, Херсонська, Запорізька, Житомирська, Кіровоградська, Рівненська області, АР Крим).

Немає коментарів:

Дописати коментар