середу, 12 квітня 2023 р.

12 квітня - День працівників ракетно-космічної галузі України. Віртуальна книжкова виставка

Надзвичайно багато людей внесли свій вклад у процес становлення та розвитку світової авіації. Ми також пишаємося своїми вченими, які зробили величезний внесок у становлення світової космонавтики. Спадок, який залишили українські генії в літакобудуванні та ракетно-космічній галузі, зробив Україну провідною країною в світі по виробництву та розробці найскладніших ракетно-космічних систем, а сфера нашого літакобудування є однією з найудосконаленіших у світі.
Для того, щоб відкрити для себе “космічний літопис України” або ж дізнатися про нього більше, Центральна бібліотека Солом'янки рекомендує вам наступні книжки:

“Українці, що удосконалили світ”
В цій книжці написано про багатьох визначних особистостей, що внесли свій вклад у розвиток не лише України, а й світу. Серед них також є імена тих талантів, що прославилися у сфері літакобудування, авіації та ракетно-космічній галузі. Таким є геній світової авіації Олександр Можайський, який перші свої аеродинамічні досвіди здійснював ще у ХІХ столітті за допомогою повітряних зміїв. Він створив повітряного змія - прототипа першого у світі планера, а пізніше, у 1876 році створив рухому модель літака.
У виданні також написано про видатного конструктора літакобудування Ігоря Сікорського, який ще студентом сконструював перший гелікоптер, що міг підняти власну вагу. Ви дізнаєтеся про літаки, які розробляв Сікорський, і який вплив вони мали для розвитку світової авіації. Тут є інформація і про інших українських наукових діячів та авіаконструкторів, що зробили надважливий вклад для авіаційної сфери (Костянтин Калінін, Георгій Проскура, Йосип Німан, Олександр Мікулін, Гліб Лозино-Лозинський та легендарний Олег Антонов).
Видання демонструє, що “Україна - велика космічна держава” на прикладі особистостей про яких тут написано. Ви дізнаєтеся, як Микола Кибальчич ще у ХІХ столітті, знаходячись під арештом, розробив схему порохового ракетного двигуна, довідаєтесь більше про Юрія Кондратюка, який справою всього життя вважав дослідження теорії космічних польотів, а також про геніальних Сергія Корольова та Михайла Янгеля.
Книжка є чудовим прикладом того, як одне видання буде однаково цікавим як для дорослих так і для дітей, адже інформація викладена дуже просто та цікаво.

Володимир Кобзар “Небо Левка Мацієвича. Спогади, листи, фото”
Книжка-присвята талановитому теоретику, техніку та практику повітроплавання, а також безстрашному льотчику Левку Мацієвичу.
Для тих, кому цікава доля талановитого українця починаючи від його народження до самої смерті, ця книжка стане в нагоді. Якщо ж ви ще не чули про Левка Мацієвича, то вам неодмінно потрібно прочитати її, адже про таких особистостей повинен знати кожен.
В книжці вміщено біографію, спогади, відгуки, присвяти та особисті фотографії.
Ви відкриєте Мацієвича не лише як видатного інженера та авіатора, а й як патріота, громадського і політичного діяча. Дізнаєтеся про його дитинство, звідки в нього інтерес до техніки, і хто вплинув на ідейні формування, що супроводжували його протягом життя, про те, яким він був як інженер, і який внесок він зробив для авіації. Розповідається також про те, як “всевидяще око російського самодержавства пильно стежило” за Левком Мацієвичем, про його життя з цим “багажем”, а також про трагічну загибель великого сина українського народу.

Михайло Згуровський “Київська політехніка: шлях до зірок”
Ця книжка написана як присвята тим, хто свій життєвий шлях нерозривно пов’язав з Київським політехнічним інститутом імені Ігоря Сікорського.
Тут ви дізнаєтеся, як саме і для чого був створений цей заклад. Про те, якою унікальною була система освіти ще з перших років його створення, які видатні вчені втілювали цю модель освіти в життя, яку величезну кількість літальних апаратів було створено ще на початку існування КПІ. В книжці розповідається про інститут, як про перший дослідницько-навчальний центр авіаційного спрямування на півдні Російської імперії.
У нарисах книжки йдеться про пристрасних прибічників ідеї авіації та повітроплавання, що ніколи не полишали свою працю в цій галузі. Серед таких Олександр Кудашев, Дмитро Григорович, брати Касяненки, Ігор Сікорський, Вікторин Бобров, Сергій Корольов, Леонід Каденюк та інші політехніки, які внесли великий вклад у розвиток світової авіації та космічної галузі.

Немає коментарів:

Дописати коментар