четвер, 25 січня 2018 р.

Тетянчин зорепад, вечір з Тетянами, літературний десант…


Під такими назвами вчора рясніли заголовки у ФБ про свято Тетянин день, що відбулося у бібліотека ім. Ф. Достоєвського. Справді, цього дня зібралися багато і гостей, і прихильників поезії, що невеличка конференц-зала бібліотеки ледь помістила усіх бажаючих. Та й слухати було кого… Музично-літературний десант у складі 9-ти Тетян (а загалом на святі було 15(!) представляв ведучий вечора Олександр Козинець. Олександр не лише розповідав цікаві факти із творчості поетес та співачок, а й запитував кожну із Тетянпривідкрити для широкого загалу таємницю їхнього імені. Правда ж, хочеться дізнатися, чому у Таня-Марія Литвинюк подвійне ім’я? Поетеса Таня-Марія Литвинюк так обирає слова, ніби сукню весільну, ніби кадри з фільму. А ще любить зустрічний вітер і мокрий від дощу асфальт.
Тільки-но прозвучали рядки із вірша про чорнобривці, батьківський поріг, лечу додому пташкою, то відразу можна відгадати автора рядків – Тетяна Череп-Пероганич. Бо так проникливо написати про рідну домівку може українська поетеса, драматург, журналістка Тетяна Череп-Пероганич, яка свого першого вірша написала у сьомому класі.
Поміж поезії Тетян, які декламували свої вірші та пісень у виконанні Юрія Старчевода і знову ж таки Тетян: Тетяни Кисляк і Тетяни Негрій – Олександр Козинець розповідав цікаві давні традиції на Тетянин день – зокрема як у цей день дівчата за допомогою хитрощів намагалися заманити женихів. І знову рядки з поезії Тетяна Яровицина, яка у своєму автобіографічному вірші оповіла про дівчинку Тетянку. Отож у житті Тетяна не женеться за славою. Їй цілком достатньо, аби її розуміли…

Під бурхливі оплески власні вірші читали Тетяна Белімова, співзасновник фестивалю «Українські передзвони», Тетяна Шептицька, журналістка, науковець та переможець літературно-мистецького фестивалю «Поетична зима-2011» в місті Біла Церква Тетяна Іванчук. Видавець Тетяна Кондратенко презентувала газету для дітей і про дітей. Словом – поезія лилася струмком, ні річкою, як і пісні В’ячеслав Купрієнко, який завітав на свято, коли всі Тетяни зібралися у хороводі.  








Немає коментарів:

Дописати коментар