четвер, 27 жовтня 2016 р.

Історія Криму

26 жовтня 2016 року в ЦРБ імені Ф.Достоєвського відбувся семінар з історії Криму, на якому з доповіддю на тему "Цивілізаційні контакти Візантійської імперії з народами "варварської" периферії: Північне Причорномор'я, Крим, Подунав'я" виступила кандидат історичних наук, докторант КНУ імені Тараса Шевченка Олеся Жданович
Захід відвідали науковці з Інституту історії України НАН України, Києво-Могилянської Академії, Інституту Сходознавства імені А.Кримського НАН України, КНУ імені Тараса Шевченка, НПУ імені М.Драгоманова, КНУБіА.
Доповідь була присвячена взаєминам між тюркомовними кочовиками та Візантійською імперією у ранньому середньовіччі. 
Олеся Жданович висвітлила особливості сприйняття кочових варварів-язичників з точки зору візантійського імперського християнського світогляду. На основі аналізу візантійських джерел здійснена спроба суб'єктивного сприйняття візантійцями нової й незвичної для них східної степової цивілізації.
У доповіді представлені окремі свідчення про зовнішній вигляд, звичаї, обряди та спосіб життя кочовиків, їх взаємини з Візантійською імперією, починаючи з появи на її теренах орд гунів наприкінці IVст. і до дипломатичних стосунків з першими степовими імперіями - Великим Тюркським каганатом та Аварським каганатом у VI ст. З'ясована зацікавленість кочової східної та осілої західної цивілізації у двосторонніх контактах, а також простежена динаміка й еволюція відносин між ними. 

Довідка. Олеся Петрівна Жданович, кандидат історичних наук, докторант Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У 2002 році закінчила історичний факультет КНУ імені Тараса Шевченка, там же у 2006 році захистила кандидатську дисертацію на тему "Аріанство в суспільно-політичному житті Римської імперії (кін.ІІІ ст - 325 р.)". З 2002 по 2015 рік працювала в Інституті історії України НАН України (з 2007 року на посаді наукового співробітника).
Зараз прцює над докторською дисертацією "Візантійська імперія і варварський світ у Менандра Протектора". Найближчим часом має вийти друком її переклад праці Менандра Протектора "Менандр Протектор. Фрагменти (аватари і тюрки).Переклад , передмова і коментарі: Олеся Жданович". Також підготовлено до друку низку науково-популярних книг, присвячених кочовикам раннього середньовіччя. 
олеся Жданович є автором понад 20 наукових статей, у тому числі й за кордоном.   

Немає коментарів:

Дописати коментар