пʼятницю, 13 лютого 2015 р.

"Майстру і Маргариті" - 75

Якось Булгакову подарували незвичайну книгу - роман Чаянова "Венедиктов або достопам'ятні події мого життя". Прізвище його головного героя було Булгаков і за сюжетом він весь час стикається з  диявольськими силами. Саме це  сильне враження і наштовхнуло письменника на написання "Майстра і Маргарити".
Булгаков писав роман 12 років. За цей час назва змінювалася декілька разів. Він називав його "Чорний маг", "Копито інженера", "Жонглер з копитами", "Син В.", "Гастроль". А скажімо, Воланда в ранніх редакціях роману звали Астарот. Але це ім'я було знамените, через те, що асоціюється з конкретним демоном, але не з Сатаною.
Роман створювався в період атеїзму. Природно, що біблійські мотиви не взяли б  до друку. Перший варіант для уникнення репресій був знищений автором 1930-му. "І особисто я, своїми руками, кинув в пічку чорновик роману про диявола", - писав він уряду після безуспішних обшуків. Проте кинуте в землю зерно повинно прорости. Для продовження роботи над  романом дала надію телефонна розмова зі Сталіним, яка з часом була сприйнята як втручання  диявольських сил.  

Джерело: Гребенникова, Е. 75 лет назад готов "Мастер и Маргарита" / Елена Гребенникова / Сегодня. - 13 февраля. - С. 39.

Немає коментарів:

Дописати коментар