середу, 4 лютого 2015 р.

Десять дитячих книжок 2014 року за версією "Рейтингу критика"

30 січня в бібліотеці Антоновичів при Києво-Могилянській академії представили десять дитячих книжок року за версією «Рейтингу критика». Подія була приурочена до 85-річчя українського дитячого письменника Всеволода Нестайка.
Організаторами й журі «Рей­тингу критика», громадської некомерційної ініціативи, заснованої 2014 року, стали редактори й журналісти профільних видань, серед яких «Читомо», «Казкарка», «Букмоль», «БараБука», «День».

10. Катерина Бабкіна «Гарбузовий рік», «Видавництво Ста­рого Лева»
Авторка торкнулася проблемних тем інвалідності, дорослішання, народження, але, на думку критиків, жодної з них належно не розкрила. Як вважає журі, книга не зовсім відповідає дитячій аудиторії, зокрема через меланхолійність. Однак прекрасний стиль та чудові ілюстрації стануть цікавими і для дорослих.
9. «Казки Лірника Сашка», видавництво «Зелений пес»
Каз­ки можна вважати блискучою стилізацією козацьких часів, хоча во­ни трохи застарілі, стереотипні. Утім, це якісно новий рівень книг цього видавництва, в тому числі завдяки ілюстраціям Інокентія Коршунова. Недоліком журі вважає невдале редагування.


8. Галина Кирпа Книжка-білінгва «Скільки? How many?», видавництво «Братське» 
Це нетипова для України книжка-картин­ка одного вірша, яка започаткувала цілу серію книжок-білінгв для наймолодших читачів. Недолік видання — поліграфія (папір відблискує, кольори тьмяні). Водночас це великий крок уперед для малого видавництва, зауважують критики. 
7. Катерина Штанко «Дракони, вперед!», видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»
Книга цікава не лише основним текстом і якісними ілюстраціями, а й мистецьки виписаними примітками. Однак у творі дещо змазаний фінал, непереконливі образи «гламурного» криміналітету і стереотріпні жіночі персонажі. Водночас книга потішила філігранною редакторською та коректорською роботою.

6. Книжка-картинка «Антоміми» «Видавництва Старого Ле­ва» від студії «Аґрафка»
Книжка для малюків приємно вражає ди­зайном і оригінальним задумом. Але суто «дизайнерський» схема­тизм і образливі стереотипи (Гендерні ролі окремих антонімів, на­приклад, товста-худа) роблять їй погану послугу.

5. Анас­тасея Стефурак 
«Прислів'я українські», «Видавництво Ста­рого Лева»
Це гібрид книжки-кар­тинки, книжки-концепту і несюжетної книжки. Однак, як зазначають критики, у ній доволі похмура стилістика ілюстрацій, які не завжди відповідають текстові. Окремі візуальні прийоми заскладні для найменших читачів, що розмиває межі цільової аудиторії.

4. Галина Ткачук «Вечірні крамниці вулиці Волоської»,  видав­ництво «Темпора»
Це міська казка, написана добірною мовою та з потужним культурологічним бек-ґраундом. Однак видання псує строката верстка, непереконливі кар­тинки та невиразна обкладинка.

3. Друга частина трилогії про кротиків «Куди зникло море» Мар'яни та Тараса Прохаськів, «Видавництво Старого Лева».
Сентиментальний текст з ілюстраціями у стилі наїв приваблює стилем і доброзичливим тоном. Книж­ка стала динамічнішою за першу частину («Хто зробить сніг»), од­нак і зараз їй бракує інтриги та однорідності структури. Якісна поліграфія, зразкова промо-кампанія та популярність авторів зробили для видання більше, ніж літературна складова, зазначає журі.

1. Очолюють «Рейтинг критиків» дві дуже різні книги. 
Підліткова «Душниця» Володимира Арєнєва видавничого дому «Києво-Могилянська академія» — це соціальна фантастика із психологічно виписаними персонажами, яка легко читається. Мінусами ста­ли українська адаптація первісно російського тексту та невиразність обкладинки. 
Книжка-картинка для малюків «Про кита» Оксани Лущевської з ілюстраціями Віолетти Борігард справляє приємне враження збалансованою візуальною і текстовою частинами. Однак текст взаємодіє з картинками не зав­жди рівнозначно. Також незначним мінусом стала не зовсім точ­на передача кольорів у друку.
 
На думку критиків, робота над книгою ще не усвідомлюється як колективиий процес: автор неохо­че дослухасться до редакторів, чи навпаки, видавництво може бути незацікавлене у копіткій, а відтак тривалій роботі над книгою. Тенденціямй 2014 року стали збільшення сегменту книжок-картинок для дошкільнят і молодших школярів, вихід на новий рівень поліграфії й ілюстрації. Утім, масової появи дитячих романів ще слід зачекати.

Джерело:  Коваль, Н. Книжкові новинки для малечі / Наталка Коваль / Хрещатик. - 2015. - 3 лютого (№14). - С. 3.

Немає коментарів:

Дописати коментар