середу, 3 грудня 2014 р.

Сім книжок - від історії про любов до повістей про життя та смерть

Пропонуємо вам сім книжок для читачів-підлітків - від зворушливої любовної чи пригодницької історії до геть непростих повістей про життя та смерть.


Віргдіс Йорт "Йорген + Анна = любов"(переклала з норвезької Наталя Іваничук, "Видавництво Старого Лева", 2014).
Герої цієї повісті - учні четвертого класу звичайної норвезької школи. Зазвичай вони бешкетують, ганяють на велосипедах, розповідають страшні історії і роблять усе, що роблять звичайні діти. Але доки в їх життя не приходить кохання. Тоді трапляються купа всіляких смішних пригод - стеження, написання справжніх і фіктивних листів, ревнощі, підозри - словом, все,  як у житті!

Катерина Штанко "Дракони, вперед!" ("А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА", 2014).
Герої повісті "Дракони вперед!" - звичайнісінький Михайлик, який випадково взяв і виростив... дракона! Хлопчик і дракон разом пролетять над цілою Україною, дізнаються багато всього цікавого з історії рідної землі і її невід'ємної частини - Криму.


Антон Савченко "Левантійські канікули" ("Темпора", 2014)
Персонажі Савченко - восьмикласники, які пробують себе в ролі моряків. Письменник, і сам у минулому моряк, знає всі тонкощі, спокуси й небезпеки моряцької справи, про що докладно розповідає в першій частині повісті. Далі йде детективна історія, тож, якщо читачі втомляться від професійних секретів "морського вовка" Антона Савченка, друга частина "Левантійських канікул" їх неодмінно розважить.

Оксана Лущевська "Мені не потрапити до книги рекордів Гіннеса" ("Навчальна  книга -  Богдан, 2014").
Ця книжка для проблебних підлітків, чи то пак для підлітків з проблемами. У тринадцяти оповіданнях - герої, які дорослішають і стикаються  зі знайомою колізією: ти дорослішаєш, а твої батьки - ні. Діти з неблагополучних сімей, нещасливо закохані... Тут трапляються всі ті самі прорблеми, з якими підлітки стикаються  у житті. Можливо, ця книжка стане для них другом, якому можна довіритися  і який точно зрозуміє, а можливо - вони просто побачать себе чи своїх знайомих з іншого боку.


Люсі-Мод Монтгомері "Енн із Шелестких Тополь" (з англійської переклала Анна Вовчанко, "Урбіно", 2014)
Це четвертий роман письменниці у перекладі українською. Цього разу Енн стає молодою директоркою школи в Шелестких Тополях. Містечко зустрічає її не надто дружелюбно: місцева "еліта" змовилася проти нової директорки, заступниця виявляється саркастичною буркотухою, а до одруження з Гілбертом - ще цілий рік. Звісно, Енн з усім  цим упорається, а читачі матимуть змогу  надихнутися її способом розв'язувати найскладніші проблеми й прочитати чудові зразки любовного листування.

Володимир Арєнєв "Душниця" ("Видавничий дім "Києво-Могилянської академії", 2014)
Це фантастична повість. Автор обрав непопулярну  в українській літературі тему - переживання смерті.  Душниця - це велечезна споруда в центрі міста, де зберігаються душі померлих. Відразу після смерті, перед тим, як перемістити душі  в душницю, їх тримають у повітряних кульках, які родичі скрізь носять при собі. Ось і семикласник Сашко, в якого саме помер дід-поет, мусить носити при собі таку кульку. Попри непросту тематику, читається "Душниця" легко й лишає по собі сильний життєствердний післясмак: попри все, життя триває, і єдине, що ми можемо зробити для наших померлих, - пам'ятати їх.

Дзвінка Матіяш "День сніговика" (Discursus, 2014)
Це вперше письменниця спробувала себе в ролі авторки антиутопії для підлітків. Герої живуть у світі, де панує тиранія. Всі носять сіре, фарбуються у сірий, граються в компьютерні ігри і прагнуть стати математиками. Ніхто не пам'ятає своїх померлих, не вміє любити  й не радіє снігу. Ніхто, крім кількох особливих людей, серед яких і тринадцятирічна Ірма, якій судилося врятувати цей світ. Книжка для тих читачів, які багато пережили, багато думали й, по при всі жахіття, зберегли вміння радіти простим речам - таким, як перший сніг, барвисті шалики й бабусині гарбузові оладки.


Джерело: Україна молода. - 2014. - 12 листопада. - С. 13.

Немає коментарів:

Дописати коментар