четвер, 25 грудня 2014 р.

"Книжка, подія і сервіс року"

"Книжка, подія і сервіс року" в житті відомих персон із видавничої сфери від Читомо.
Попри те, що майже увесь 2014 рік триває війна, літературне і культурне життя в Україні триває. Цей рік, що минає, приніс впевненість у власних силах і такі явища самоорганізації як Бібліотека Майдану, Відкритий університет Майдану, Книжкова Сотня, Вірші вночі, культурні акції на Донбасі. 2014-й не став роком змін у законодавстві для української книжки, але за кордоном наші видання нарешті помітили, а українських письменників хотіли слухати й видавати. Читомо традиційно підбиває підсумки й просить відомих персон із видавничої сфери поділитися своїми спостереженнями щодо книжки, події і сервісу року. 
книга подія сервіс

ОЛЕКСАНДРА КОВАЛЬ, президент ГО "Форум видавців у Львові"

Це роман "Фелікс Австрія"
Подія року - це ХХІ Форум видавців у Львові. Інші події - це вагомі міжнародні нагороди для українських книжок і авторів: Opera Prima для ВСЛ і Аграфки, німецькі й шведські нагороди Жадана і Андруховича...
Книжкова біржа, але вона ще має більше проявити себе
ОЛЯ ЖУК, куратор Книжкового Арсеналу
"Фелікс Австрія" Софії Андрухович




АНДРІЙ КУРКОВ, письменник 
Роман Олега Шинкаренка "Кагарлик"
Найцікавішою літературною подією цього року для мене став літературний фестиваль у французькому місті Бордо, що відбувся під гаслом "Про війну і про любов"
Центр літературної освіти, де працює Дмитро Стретович та інші

ЛЮБОВ ЯКИМЧУК, письменниця 
"Гімназії та гімназисти" Михайла Кальницького
"Поетичний десант", ініційований Сергієм Жаданом
Портал про літературу для дітей "Барабука"
ЮРІЙ ВОЛОДАРСЬКИЙ, літературний критик
"Фелікс Австрія"Софії Андрухович. "Ворошиловград" Сергія Жадана, кращий роман десятиліття за версією "Книга року Бі-бі-сі"
Фестиваль "ДонКульт"




МАР'ЯНА САВКА, головний редактор Видавництва Старого Лева
Софія Андрухович "Фелікс Австрія"
Дитяча книжкова виставка у Болоньї. Весняний "Книжковий Арсенал", осінній Форум видавців
У Львові відкрилася Перша львівська медіатека




ОЛЕКСАНДР КРАСОВИЦЬКИЙ, генеральний директор видавництва "Фоліо"
Відкриття "Книжкової біржі". Це прорив для комплектування книжкових магазинів і особливо - для інтернет-продажів.



ОЛЕСЯ ОСТРОВСЬКА-ЛЮТА, культурний менеджер, екс-заступник міністра культури
"Фелікс Австрія" Софії Андруховия
Відкриття виставки "Герої. Спроба інвентаризації" в Національному художньому музеї України



АНТОН САНЧЕНКО, письменник, засновник видавництва "Електрокнига"
Олексій Чупа "Бомжі Донбасу"
Мистецький Барбакан на Майдані
"Читомо"




АНЕТТА АНТОНЕНКО, директор ТОВ "Видавництво Кальварія"
Мізелінські Олександра та Даніель "Карти" Видавництва Старого Лева
Проект "Bookolatform", партнером якого була Громадська організація "Форум видавців і який виконувався за пдтримки програми "Культура" Східного Партнерства Європейського Союзу. Окрім того, це і приїзд Маріо Варгаса Льоси, Нобелівського лауреата з літератури до України. Порадував лауреат премії імені Юрія Шевельова за цей рік - Констянтин Москалець.
Сервіс GOOGLE Play play.google.com., що дозволяє власникам пристроїв з мобільною операційною системою Android та іншими завантажувати і купувати різні додатки, книги, фільми і музику. І сервіс, з яким я познайомилась зовсім недавно -  це https://www.goodreads.com/. Портал надає можливість вільногодоступу до великої бази даних книг, анотацій, різних оглядів. 
РОМАНА РОМАНИШИН й АНДРІЙ ЛЕСІВ, творча майстерня "Аграфка"
Найновіша робота чеського автора та ілюстратора Петера Сіса "Пілот та Маленький Принц. Життя Антуана де Сент-Екзюпері", видана одразу кількома мовами (англ. видання: "Peter Sis The Pilot and the Little Prince. The Life of Antoine de Saint-Exypery". pushkin Children's Book, London, 2014). Це дуже якісний зразок незвично ілюстрованого нон-фікшину. Серед видань в Україні хочемо відзначити "Бойню номер п'ять" Курта Воннегута (Видавництво Старого Лева)
Ярмарок дитячої книги в Болоньї та нагорода Opera Prima для нашої книжки "Зірки і макові зернята", виданої Видавництвом Старого Лева.
Цифрова галерея Нью-Йоркської публічної бібліотеки - понад 800 тисяч оцифрованих зображень



ІРИНА СЛАВІНСЬКА, літкритик, культурний менеджер
"Месопотамія" Сергія Жадана та "Фелікс Австрія" Софії Андрухович
"Книжковий Арсенал", а також "Форум видавців" і "Meridian Czеrnowitz". Але все ж для мене центральна подія року - сумна. Це початок відходу улюблених авторів. Смерті Всеволода Нестайка, Євгена Сверстюка та Олега Лишеги.
Напевно, це традиційний Facebook 




ПОЛІНА ГОРОДИСЬКА, координатор проекту "LITCENTR", літературний менеджер
"Фелікс Австрфя" Софії Андрухович. Олена Герасим'юк "Глухота" та Ірини Шувалової "Ос" та "Аз". А також старт серії електронних книжок "ПроLogos"
Літературні, вже традиційно, Форум видавців та Книжковий Арсенал, ще Фестиваль відеопоезії "CYCLOP"
Відкриття - ARTPOLE.IF. "Спільнокошт" та "Google Play - Книги". Сервіс - відкриття - "Goodreads".  



ТЕТЯНА ЩЕРБАЧЕНКО, редактор сайту "БараБука", письменниця 
Поява українізованих польських "Карт" (ВСЛ). Не можу також не сказати про "потріл" Софії Андрухович "Феліксом Астрія". Як же давно нащ маленький літературний світ так не трусило симпатіями й антипатіями.
Відзнаки, які отримали українські автори за кордоном. Дебют "Аграфки" - "OperaPrima" на "BolognaRagazziAward 2014"; а також кілька "титулів" Володимира Аренєва: звання "Best creator of children's Science Fiction or fantasy books" на дублінському Євроконі - 2014 та перемога його повісті "Душниця" на "Книгуру" й "Нових горизонтах"
Поява "чотирилапого" помічника у виборі української дитячої книжки, "Бара Буки"



ІРИНА ВІКИРЧАК, менеджерка культурних проектів 
Балканський автор Міленко Єрговіч. А якщо точніше, то тандем письменника з його українською перекладачкою Катериною Калитко. ...Дуже раджу "Історії про людей та тварин" - майстерна коротка проза.
Сервісом року для мене став "Творчопис", який вигадали та проводимо разом з Олею Гончар.
"Літературний Тур до Польщі"




ІГОР ДУДНИК, історик мистецтва, дизайнер 
"Патерикон" Сільвестра Косова 1635 року видання. 
Видання "Науковою думкою" останніх книг багатотомної "Історії української культури"



ДМИТРО СТРЕТОВИЧ, культурний менеджер 
Із українського - "Месопотамія" Сергія Жадана, із перекладеного - "Бойня номер п'ять" Курта Воннегута.
Книжковий Арсенал. Окрім усього хорошого, що було на Арсеналі, гарним критерієм успішності є те, що в окремі дні на вході були 100-метрові черги.
Благодійні ініціативи зі збору книжок ("Книжкова сотня" та ін.)



ЄВГЕНІЙ СТАСІНЕВИЧ, літературний критик
"Срда співає в сутінках, на Трійцю" Єрговича у просто таки блискучому перекладі Каті Калитко, що її поетичну книгу "Катівня. Виноградник. Дім". "Смерть Вергілія" Броха у перекладі Логвиненка також дуже важлива річ. "Карти" Мізелінських і "Книга образів" Шульца. Антологія "Українська авангардна поезія" Стахівської-Коцарева.
Подією є вже те, що українські видавництва продовжують працювати, не сильно скидаючи темпи. 
Волонтерський рух взагалі став явищем року - тут сумнівів, певно, бути не може. І от ВІРШІ ВНОЧІ, де збирали гроші для Таблеточок - це було дуже добре: дуже хороші тексти, дуже хороші поети і виконавці.
МАРІЯ ШУБЧИК, співробітниця відділу "Інформація та бібліотека" в Гете-інституту
Роман Мартіна Поллака "Мрець у бункері. Історія мого батька" (Видавництво "Книги ХХІ")
"Книжковий арсенал" цього року був по-особливому зрілим. З інтересом спостерігала за фестивалем відеопоезії "CYCLOP": я особисто дуже вболіваю за буктрейлери як спосіб промоції літератури.
В цьому році дуже раділа електронному сервісу по видачі книг Onleihe, який почав в нас працювати. Портал "БараБука", який дуже добре унаочнює, що сегмент української дитячої літератури наразі дуже стрімко та якісно розвивається. З не-літературного беззаперечним фаворитом є "Громадське радіо". 
НЕЛЯ ВАХОВСЬКА, перекладачка
Книжковим відкриттям цього року для мене стала Драгіца Райчич у перекладах Саші Григоренко і Марка Бєлорусця. Ну і маленьке приватне відкриття року - це вірші Тараса Федірка, молодого поета і перекладача з Тернополя.
Вразили численні літературно-культурологічні освітні проекти і лекційні курси - від київського Майстер-класу до Центру літосвіти, Культпростору та Клоузера і, насамперед, великий попит на такі проекти, що обіцяє зміну культури читання.
ЛІЛІЯ ШУТЯК, літературний критик, прес-секретар Міжнародної літературної корпорації MERIDIAN CZERNOWITZ
"Фелікс Австрія" Софії Андрухович
Відкриття Літературного целанівського центру в Чернівцях
Facebook, Facebook і ще раз Facebook




ОЛЕКСАНДР ВЕШЕЛЕНІ, літературознавець, арт-менеджер книгарні "Є у Вінниці, координатор фестивалю "Intermezzo"
Поетична серія "Видавництва Старого Лева". особливо збірки Каті Міхаліциної, Катерини Калитко, Ірини Старовойт, Маріанни Кіяновської та Мірека Боднара. Антологія "Українська авангардна поезія 1910 - 1930-х років" Олега Коцарева та Юлії Стахівської - зразок книжки, яка може стати етапною в переосмисленні нашої культури. З нон-фікшну найбільше сподобалися книги Леся Белея "Ліхіє дев'яності" та Ростислава Чопика "Менталітети". З перекладних книг головна подія - вихід роману "Срда співає в сутінках, на Трійцю" Міленка Єрговича.
Поява проекту стратегії "Культура 2025", яка попри всі труднощі (особливо останніх місяців) зможе стати найпотужнішою платформою проговорювання (а часто й прокрикування) реальних потреб культурної галузі і її центрального місця в розбудові сильної європейської держави.
Надзвичайно порадувала поява "БараБуки" як достойної платформи презентування дитячого сегменту літератури і проблем читання загалом. І направду важлива подія - відкриття для України магазину "Google Play". 


Джерело: Читомо 

Немає коментарів:

Дописати коментар