пʼятницю, 28 березня 2014 р.

Весна надихає на творчість

Весняне пробудження і зародження нового життя в природі розбурхує теплі, гармонійні почуття, спонукає до гарних і добрих вчинків, творчості і прагнення зробити власноруч щось красиве, незвичне й корисне. Книжкове оточення на роботі надихнуло поділитися з вами нині популярним, модним, ексклюзивним хобі, яке стало мистецтвом. Знайомтесь - скрапбукінг - це один із видів так званого хенд мейду (виготовлено власноруч), це своєрідний спосіб збереження і передачі окремих історій за допомогою особливих візуальних і тактильних прийомів замість звичайного оповідання, що передається "з уст в уста". 
Скрапбукінг перекладається з англійської буквально як "книга з вирізок".
Скрапбукінг - це красиво оформлена пам'ять, історія в картинках. Може бути у вигляді книги, альбомів, але остеннім часом все частіше як панно, що прикрашає інтер'єр.
Памятні дати, зафіксовані у фотографіях, доповнюються символами: вирізками із ЗМІ, квитками, всім тим, що пов'язано з конкретною подією. 
Течія народилася ще в середньовіччі і стала поширеною в XVIII столітті. Перша згадка про неї з'явилася в Англії у 1598 році. Спочатку це були записні книжечки. Вони називалися "commonplace books". У них заносилися цікаві факти, які дізнавалася людина, і цікаві події, що з нею відбувалися. Відомо, що Марк Твен любив робити альбоми, в яких були лінії клею, щоб прикріплювати до них різноманітні дрібниці, які автор "Пригод Тома Сойєра" хотів залишити собі на згадку. До 1901 року він створив близько 57 таких альбомів.
До кінця ХІХ століття це була вже чітко оформлена течія. В записні книжки та альбоми вклеювали вирізки з газет, висушені квіти, записувалися від руки вірші... Всі пам'ятають ще зі школи. що в таких альбомах писав Пушкін свої вірші прекрасним дамам.
Сьогодні скрапбукінг - один із найпоширеніших видів ручної роботи серед жителів Америки та інших країн світу. В Європі та Америці прийнято коротати зимові незатишні вечори за творінням красивої історії. На території нашої країни скрапбукінг лише набирає обертів. Найяскравіший приклад скрапбукінгу - так звані "дембельські альбоми". У кожного поважаючого себе солдата мав бути такий альбом.
Ще один приклад - весільні фотоальбоми та гостьові книги з побажанням молодятам. Це справжній витвір мистецтва.
Скрапбукінг має декілька стилів.
Вінтаж (Vintage) і близький йому херітаж (Heritage).  
Активно використовується в декорі все старовинне або ж штучно зістарене: картини, фрагменти друку, прикраси, шматочки тканини, мережива, прикраси. Ніяких яскравих і білих квітів, приглушені, м'які відтінки, романтика і тепло спогадів.
Європейський стиль (European). 
Для цього стилю головне - фотографії. Їх має бути більше однієї на сторінці. І форми різні - від прямокутника до кола і овалу. Оформлення стримане, лаконічне, класичне. Мінімум об'ємного декору.  
 
Американський стиль (American).
Найпоширеніший стиль. Фотографії прикрашаються щедро і яскраво, але виділятися повинні саме фотографії, а не декор.
  
Стиль cleanly and simply (C&S) - чисто і просто. 
Сенс стилю "Чисто і просто" закладений і його назві - суворий, витриманий, чистий і без прикрас. Це означає, що замість випадкового збору зображень, текстур і квітів, в розташуванні елементів на сторінках включають більше взаємодії і симетрії. Багато простору, білого порожнього поля, воно відіграє головну роль. Мінімум декору, чіткі лінії, прості форми. Акцент на фото. В цьому стилі часто використовують чорно-білі фотографії з хорошою контрастністю. 
Шеббі - шик "SHABBY CHIC" (потретий, втрачений шик, насильно зістарений шик).
Нова і ультрамодна течія. Полягає в яскравому, агресивному стані потертості оформлення без ефекту старіння. Фони з обтертими краями, засипані стрічки, пом'ятий папір...
 
"Вільний стиль" (freestile) і схожий з ними стиль Mixed Media.
Максимум свободи і креативності. Поле навколо фотографії може нагадувати шкільний розмальований зошит за кількістю намальованих від руки декорів. Оформляється всім, що приходить в голову. Змішуємо всі кольори і техніки. Папір кольоровий або зафарбований, нитки, шнури, стрічки, гудзики, намистини, паєтки, фломастери, олівці, гелеві ручки... ви висловлюєте свій внутрішній світ зовсім вільно. Найголовніше - передати емоції, відчуття і враження від події, яку ілюструємо.
 
За кілька десятиліть скрапбукінг виріс і розвинувся в окремий вид мистецтва. І, створюючи скрап-буки або скрап-панно, ви не просто монтуєте колаж, ви пишете історію живого життя. Не сухі фотографії, схожі на фотозвіт, а фотографії в просторі, який створюєте саме ви. Через багато років ваші внуки і правнуки зможуть зануритися в атмосферу часу, в якому жили їхні бабусі та дідусі, тата й мами. Скрапбук зберігає ауру людини, що його створила. Будинок, в якому є такі альбоми або панно, - це будинок, в якому панує любов! Отож, сідайте творити. А емоції, які у вас викликають найкращі фотографії, обов'язково передадуться на вашій роботі, і їх щоразу будуть відчувати читачі вашого альбому! Це пам'ять, більша ніж просто конверт зі знімками, - це пам'ять душі і серця. 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар