вівторок, 18 березня 2014 р.

Ювілей дня: Марі Мадлен Лафайєт

18 березня виповнюється 380 років з дня народження Марі Мадлен Лафайєт (1634 - 1693), французької письменниці, авторки психологічних романів. Походила з дворянської сім'ї; в 1655 році вийшла заміж за графа де Лафайєт. З початку 60-х років XVII століття відігравала помітну роль у житті аристократичних літературних салонів, листувалася і зустрічалася з багатьма видатними письменниками і вченими. Особливо вплинув на її творчість герцог Франсуа де Ларошфуко, автор "Максим" - блискучого зразка французької класичної прози; до того ж вони приятелювали.
Марі Лафайєт мала можливість зблизька спостерігати звичаї французького двору і описала їх у двох мемуарно-історичних книгах, виданих посмертно: "Життєпис Генрієтти Англійської" та "Мемуари французького двору за 1688 і 1689 рр." 
Свої романи і повісті ("Принцеса Монпасьє", "Принцеса Клевська") Марі Лафайєт видавала анонімно або під чужим ім'ям, але її авторство було відоме сучасникам. Кращий твір Лафайєт - психологічний роман "Принцеса Клевська" (вийшов друком у березні 1678 року) - поклав початок так званому жіночому роману у Франції. Ясна, точна і гармонійна мова, підпорядкована логічній структурі сюжету і характерів, робить цей роман одним із кращих зразків французької класичної прози.
Творчість Марі Лафайєт справила значний вплив на розвиток французького роману XVIII - XIX ст. Стендаль вбачав у "Принцесі Клевській" найбільш чисте втілення типу психологічного роману. 
Серед інших шанувальників таланту мадам Лафайєт - Руссо, Анатоль Франс, Камю, Мішель Фуко.
Цікавий факт: у Франції питання по змісту "Принцеси Клевської" входять до програми екзамену на заміщення державних посад.  

Немає коментарів:

Дописати коментар