четвер, 5 серпня 2021 р.

Книжки про Мазепу

4 серпня 1687 року Іван Мазепа став гетьманом Лівобережної України. Він - одна з найсуперечливіших історичних постатей в українській історії. Козак, меценат та патріот своєї батьківщини. Про нього написано багато книг – не менш суперечливих, ніж сам Мазепа. Одні його критикують, інші – змальовують у позитивному світлі. З цього приводу вирішили запропонувати вам книжки про цю неоднозначну, проте дуже цікаву історичну постать.


Сергій Павленко у книзі «Іван Мазепа. Прижиттєві зображення гетьмана та його наближених» розповідає, як відшукав зображення Мазепи серед розписів на Троїцькій надбрамній церкві Києво-Печерської лаври.

Ольга Ковалевська надає короткі відповіді на основні питання, що стосуються постаті гетьмана України 1687-1709 р.р. у книзі «Іван Мазепа у запитаннях і відповідях».

У романі-есе Богдана Сушинського «Гетьман Мазепа: повернення до Батурина» вперше публікуються документи та матеріали, надані румунськими вченими.

Книга Тараса Чухліба «Гетьмани України-Русі» познайомить читача з біографіями козацьких ватажків, зокрема І.Мазепи, розповість про їхню роль на військовій та політичній арені.

Історик Тетяна Таїрова-Яковлева написала книгу-дослідження «Іван Мазепа і Російська імперія. Історія «зради».
Використовуючи матеріали російських та українських архівів, вона розповідає про стосунки гетьмана з Петром Першим, аналізує причини переходу Мазепи до шведів.

Немає коментарів:

Дописати коментар