середу, 26 лютого 2020 р.

Шалені млинці.Традиції Масниці в книжках.

«Українські традиції і звичаї». Дитяча енциклопедія. - Харків: Фоліо , 2007 
Традиційні українські страви пов’язані з народними віруваннями. А ті – з ритуальними стравами, що готувались на свята. Масляна (або Масниця) - свято із язичницькими коренями. Святкування триває цілий тиждень. Головна страва в українців – вареники зі сметаною. Але й від рум’яних млинців, що символізують весняне сонце, ми не відмовляємось. 
Навіщо читати: Дізнатися більше про традиції свого народу завжди цікаво. Ось одна з них: в перший день Масниці, у «м’ясопустну неділю» обов’язково варили холодець зі свинячих ніжок. Цей день назвали «ніжкові заговини». 
Де і як читати: Звичайно ж вдома, намащуючи млинці варенням, медом або сметаною. До них добре підійде медова наливка.

ЛадаЛузіна «Волщебные традиции украинок». - Харьков: Фолио, 2018 
На останній Масляний тиждень, випадає жіноче свято Колодій. Поки хлопці та чоловіки поїдали вареники та млинці, українські дами засідали в шинку – святкували народження Колодія. Його символізувала колода, сповита як дитинка. Колодія також прив’язували до ноги хлопцю чи дівчині, які не одружились на минулу Масляну. В старовину це свято відмічали 24 лютого – на Власія. І зараз примовляють: «У Власія і борода в маслі». В цей день жінки мали добряче тріснути свого чоловіка прялкою.
Навіщо читати: Жіночність українських народних свят - цікавий і свіжий погляд на традиції. У книзі багато про те, що символізують старовинні предмети жіночого побуту, які прикмети та вірування про них існують в народі.
Читати: з кухлем чаю, звареного на цілющих та чарівних українських травах, лежачи поряд з котом на дивані, вкритому м’яким ліжником.

Василь Скуратівський «Дідух. Свята українського народу». - Київ: Освіта, 1995
І знову про Масляну… Вживали вареники і гречані млинці, заправлені смальцем. Загалом Масляна вважалася жіночим святом, хоч участь у ньому могли брати й чоловіки. Зокрема, у п’ятницю зять мав частувати тещу млинцями. В інші святкові дні чоловіки відкуповувались від жіноцтва грішми чи горілкою. А ще у ці дні можна було узріти відьму чи домовика: для цього у неділю, ввечері треба виколупати з останнього вареника сир, покласти його в ганчірку, потримати в роті, а потім віднести у церкву. Одним словом, розважались як хотіли та могли. Навіщо читати: Цікаво дізнатись про стосунки між нашими предками, їх естетичний смак, поетичний культ святкування та вірування. 
Де і як читати: Вдома, зібравшись гуртом із гостями та родичами, під вареники, млинці та чарчину оковитої.

Джуди Уильямс «Домоводство. 50 рецептов для юных кулинаров». - Махаон: Москва, 1996
Захоплююча подорож у світ кулінарії для батьків і дітей. Докладний опис кухонного приладдя і обладнання. Рецепти частування для друзів, в тому числі поетапний рецепт – інструкція до приготування смачних налисників з начинкою із сиру, шинки та шніт-цибулі. Ризикніть та зробіть це: спечіть до Масляної разом з дітьми сонячні млинці. 
Навіщо читати: Читання, для всієї сім’ї. Спонукає проводити час продуктивно і смачно. 
Де читати: в дитячій кімнаті, сидячи на килимі біля торшера з глечиком молока і кошиком печива з цукром та корицею.

Олександр Генис «Колобок. Кулинарные путешествия» Астрель. Москва, 2007 
Дуже смачна книга! «Колобок» - це гастрономічні пригоди та етюди із застільної історії. Автор розповідає про свої мандрівки в різні країни, пригадує незвичні випадки. В кожному оповіданні описує нову державу і її найхарактерніші страви. Описує настільки смачно, що здається, сидиш поряд з автором за столом та віддаєшся гурманству. 
Навіщо читати: Написано легко і з гумором, в книзі багато цікавого – в тому числі, кулінарні рецепти різних країн. 
Де читати: На затишній кухні, за чашкою ароматного чаю з ніжними тістечками.

Немає коментарів:

Дописати коментар