вівторок, 8 квітня 2014 р.

Сміхокниготерапія

Пропонуємо вам список дитячих книжок, які змусять усміхнутися і допоможуть побороти "авітаміноз".

Віктор Мартинюк. Поросятко з картатою латкою. - Колесо, 2011.
Це кумедна книжечка-гра для найменшеньких, яка допоможе батькам не лише весело провести час із дитиною, але й розвинути її мовлення, пам'ять, а також познайомить маля з деякими транспортними засобами. Головний герой упродовж одного дня встигає випробувати зо п'ять транспортних засобів - від велосипеда до човна - добяче накупатися і наостанок, як нерідко буває з малими дітьми, відпочити після виснажливого, але веселого й насиченого дня. Книжечка ілюстрована відомим львівським художником Романом Скибою. Це - книжка-історія у незвичному для сучасної української дитячої літератури жанрі "ритмізованої прози".

Іван Андрусяк. Абетка - прозивалка. - "Навчальна книга - Богдан", 2012.
Це кишенькова збірка віршів відомого і шанованого дитячого автора. На кожну літеру в абетці припадає по короткому віршику - прозивалці окремо на хлопчачі і дівчачі імена.
Автор так характеризує цю книжку: "Діти - створіння за своєю природою дуже добрі, та все ж іноді вони бувають страшенно, причому невмотивовано жорстокими. Скажімо, прозиваючись своїм друзям, вони намагаються завважити в них те, що найдужче болить, із чим у друга найбільша проблема чи стосовно чого найбільший комплекс, - і "б'ють" саме туди. І з цим неможливо боротися - але на це можна впливати. Ото я й намагаюся в такий спосіб уплинути: не кажу, що прозиватися погано, бо це все одно не матиме результату, - а пропоную такі прозивалки, які були б кумедні, смішні, прикольні, веселі, але не образливі; які брали б на кпини якісь вади чи капості - але не "знищували" маленьку людину".

Сід Флейшман. Чарівна ферма пана Мак-Брума. - Грані-Т, 2012.
Пан Мак-Брум - великий оптиміст! Найбільший, якого ви тільки могли зустріти! І до того ж - неабиякий "багатій", адже має дружину та одинадцятеро рудих дітлахів. Знаєте, як важко за кожним устежити, коли діти висипаються з автомобіля, мов горох із торбинки, і їх вишикувати й порахувати - неможливо, хіба що прив'язати мотузком одне до одного!
І кожного з дітлахів Мак-Брум учить, що в будь-якій ситуації неодмінно можна знайти щось хороше. Гуртом, усією родиною, не страшно шукати нове житло, не важко обробляти землю, не сумно рятуватися від шахрая-пройдисвіта і ніколи не скучно. Можна здолати і несправедливість, і вітрище, і нахабну сарану. 
Книжка вперше вийшла українською мовою. Сам автор, предки якого були українцями, написав передмову спеціально для українських читачів.

Іан Вайброу. Серія про пригоди маленького Вовчика. - Видавництво Старого Лева, 2012-2013.
Серія "заразить" читанням навіть найлінивіших читачів. Це історії про пригоди Маленького Вовчика, якого батьки відправили навчатися в Школу Поганців, щоб він став злючим вовчиськом. Книги написано, як листи Вовчика до батьків, де він оповідає про все, що з ним відбувається, намагаючись то прикрасити свою розповідь, то применшити небезпеки, що на нього чигають, то приписати собі мужності, відваги й винахідливості. Точнісінько так, як це роблять діти. Дуже весела й грайлива книжка, із кумедними помилками в листах (виправленими шляхом закреслювань, як у шкільних зошитах) і дотепними каламбурами.

Рене Госсіні, Жан-Жак Сампе. "Малий Ніколя", "Розваги малого Ніколя", Канікули малого НІколя", "Друзі малого Ніколя", "Прикрощі малого Ніколя". - Махаон - Україна, 2012  - 2013.
Малий Ніколя вже давно став улюбленцем дітлахів і дорослих по всьому світі. Це невигадливі оповідання для сімейного читання, подані як розповіді головного героя про його будні: шкільні, домашні, часу канікул тощо. "Родзинкою" цих книг є манера оповіді головного героя Ніколя – дуже розмовна і жвава, що чудово віддзеркалює дитяче мислення із його концентруванням на неважливому (як вважають деякі зануди-дорослі) й пошуку миттєвих відповідей на глобальні питання людства.
Тому історії про Ніколя – це ще й особлива нагода для дорослого читача пригадати власне дитинство із його безліччю дуже серйозних і важливих питань, а також те, що насправді в житті нудно не буває ніколи, навіть у найзвичніших і давно обридлих ситуаціях.

Сью Таунсенд. Таємний щоденник Адріана Моула. - Видавництво Старого Лева, 2013.
Британський бестселер, одна з улюблених книжок підлітків в усьому світі. Це також нотатки, як зрозуміло з назви, Адріана Моула, 14-річного інтелігента й поета, який, до всього, ще й має купу підліткових комплексів щодо зовнішності. Десь на тлі історії дорослішання Адріана - політика Маргарет Тетчер і чари принцеси Діани, про що хдопець не забуває написати у своєму щоденнику. А головне - перше кохання, відчуття своєї сексуальності, юнацький протест і традиційні конфлікти з батьками й світом, які розв'язуються впродовж цілої серії "таємних щоденників".

Барбара Космовська. "Буба", "Буба: мертвий сезон". - Урбіно, 2011 - 2013.
Крім історії дорослішання дівчини-підлітка, яку всі називають Бубою, читач цієї книжки також переконається в тому, що його чи її родина - не найдивніша й не найгірша у світі. Ось у Буби, наприклад, батьки - відомі медійні люди, і цьому можна поспівчувати. Мама-письменниця навіть не знає, у якій школі вчиться її дитина і як її насправді звати; тато переймається лише своєю передачею; старша сестра схильна до скандалів і раптових переїздів у батьківський дім; дідусь має слабкість до азартних ігор. А сусіди - ті й узагалі щодня об'їдають сімейство! Це все разом, можливо, виглядає вкрай неприродно, але насичено, динамічно й насамперед - правдиво для підлітка у світі дорослих, яким частенько не до своїх дітей.

Джерело: Купріян, Ольга Квітнева сміхокниготерапія. 7 книжок, які змусять усміхнутися і допоможуть побороти "авітаміноз" / Ольга Купріян. - Україна молода. - 2014. - 8 квітня. - с. 12.

Немає коментарів:

Дописати коментар