понеділок, 5 вересня 2022 р.

"...І на оновленій землі...!". Культурно-мистецька академія до Дня Незалежності України

"Як би важко нам не було, але вже точно не буде соромно", - ці слова Головнокомандувача ЗС України Валерія Залужного стали гаслом і червоною ниткою всього, що сьогодні робимо.
І коли є хоч найменша можливість бути в ряду тих, хто через слово, пісню, спілкування наближає Перемогу – ми це робимо. Бо культура - це величезна складова національного спротиву. А для багатьох людей сьогодні українська культура - це підвалини нового світосприйняття самих себе.
Напередодні Дня Незалежності у Національному музеї літератури за ініціативи Голови Київської ПРОСВІТИ Кирила Стеценка відбулася культурно-мистецької академія «…І на оновленій землі…!», приурочена 31-ій річниці відновлення державної Незалежності України та тим, хто її сьогодні захищає!
Святкова мистецька програма включала в себе:
- виступ всесвітньовідомого скрипаля-віртуоза Кирила Стеценка, який виконав чотири Величальні Гімни на скрипці;
- презентацію проєкту Київської ПРОСВІТИ «ДІТИ – ВІЙНА – УКРАЇНА», авторами якого є філологиня, поетеса, громадська діячка Ольга Ходацька та композитор і виконавець Ігор Якубовський, за участі партнерів проєкту Всеукраїнської інноваційної освітньої платформи «Сходи в Майбутнє» (Ігор Найда), Центральної бібліотеки Солом’янки на Освіти, 14а та Гостомельської ОТГ. Окремо Ольга Ходацька поділилася прозою про перші дні повномасштабного російського вторгнення, яке вона пережила у окупованому Гостомелі;
- зворушливе відеовітання, яке створила Олена Поліщук із Торонто, на якому діти з різних куточків України, які мешкають зараз в різних куточках світу читали поезію, виражали свою любов до рідної землі;
- тематичні малюнки на піску, які продемонструвала Світлана Мелобенська (м. Фольках, Німеччина) нагадали всім про талановитих українців, які як і сотні років тому збагачують світову культуру, але сьогодні весь світ знає, що це українці.
Під завершення академії був виступ доктора педагогічних наук, професора Георгія Філіпчука, який сказав, що незважаючи на те, що останні пів року були найважчими в історії незалежної України, ми впевнено йдемо до Перемоги, яку сьогодні кують і Збройних Сил України, і українська культура, і всі громадяни, де б вони не знаходились, бо «українці великі й малі гуртуються по всьому світу, в умовах війни, людських трагедій, поневірянь, надій і перемог унаочнюють нерозривний зв'язок з Україною!»

Немає коментарів:

Дописати коментар