вівторок, 19 листопада 2019 р.

Загадкова проза Миколи Гоголя

До 201-го дня народження Миколи Гоголя. 
Цього року виповнився 201-й рік з дня народження видатного письменника Миколи Гоголя. Письменника багатогранного, неоднозначного. Про нього багато писали і пишуть, ведуться багаторічні суперечки, чий він – російський чи український. Він був талановитий, геніальний. І це – факт, аксіома. Але водночас незахищений, загадковий і, як кожен справжній художник, трохи дивакуватий. Ось деякі не дуже відомі факти з життя нашого земляка, автора «Вечорів на хуторі поблизу Диканьки», «Вія», «Тараса Бульби», «Мертвих душ», «Ревізора», «Шинелі» та ін.. 
Микола Гоголь народився у багатолітній сім’ї - був третьою дитиною із дванадцяти. Коли майбутній великий письменник навчався в школі, учителі вважали його твори дуже посередніми і недостойними уваги… Зате віддавали належне його гарним малюнкам. Це несподівано – але Гоголь дуже любив плести на спицях шарфи, кроїв сестрам сукні, ткав пояси, шив собі шийні хустки. Можливо, в наш час Микола став би модним дизайнером, фешн-зіркою! В юності майбутній класик був «солодкоїжкою» , міг гризти грудочку цукру навіть під час розмови , а цукор носив в кишенях сюртука… Мало хто знає, але письменник був дуже сором’язливим: його друзі пригадують – якщо в компанії з’являвся хтось незнайомий, Гоголь миттєво зникав. Свого носа він теж соромився. Мабуть, тому і народилася його повість «Ніс» - своєрідна персоніфікація цієї частини обличчя…. 
За власним визнанням письменника головною думкою всього його життя та творчості було «Як чорта виставити дурнем». І, треба сказати, йому це вдалося. Але це вже інша історія….

Немає коментарів:

Дописати коментар