понеділок, 26 листопада 2018 р.

24 листопада - День пам'яті жертв голодомору

24 листопада - День пам'яті жертв голодомору.
Пам'ятаємо...
Видання у стислій формі розповідає про головні причини найжахливішої за масштабом та перебігом подій трагедії, яку пережив 1932-1933 рр. український народ. Автори розкривають тло трагедії, наголошують на її штучності. Вони аргументовано доводять, що творцями Голодомору була верхівка комуністичної партії на чолі з Й. Сталіним. У центрі авторської уваги пошук відповіді на питання, чому терор голодом був спрямований проти України. Брошура описує механізм Голодомору, його зловмисність, кваліфікує його відповідно до Конвенції ООН 1948 р. як геноцид, злочин проти людства. Брошура написана на основі детального вивчення історіографії проблеми, в ній широко використано документальні матеріали, свідчення очевидців.
У книзі подаються трагічні події життя українських селян, що відбувалися впродовж 1932—1933 років. Архівні документи, свідчення очевидців голодомору показують причини трагічних подій і української гуманітарної катастрофи XX століття.
Водночас це спроба здобути урок з пережитого для того, щоб уберегтися від схожих помилок у майбутньому.
Книга розрахована на науковців, студентів, широке коло читачів.
Результатом Голодомору стали не лише мільйони вбитих та опустілі українські домівки, а й спустошені душі тих, хто пережив 1933-й. "Голод обраний як зброя геноциду дав Сталіну можливість не лише забрати життя у мільйонів українців, але вбити тих із них, хто пережили масове вбивство. Вбити їх як українців: ті, хто вижили, добровільно позбавлялися власної мови, культури, традицій. Вбити їх як людей: перетворити в істот, позбавлених почуття гідності, понизити до рівня тваринного існування, а згодом вмонтувати в якості гвинтиків у тоталітарну машину".
Володимир В’ятрович

Немає коментарів:

Дописати коментар