четвер, 22 травня 2014 р.

Хто ж щасливіший?

Різницю між інтровертами і екстравертами непогано висловив в 2003 році американський журналіст Джонатан Раук. Інтроверти, писав він у журналі Atlantic, - це ті, кого інші люди втомлюють. Справа не втому, що вони боязкі або мізантропи, їм просто добре наодинці з самими собою. Екстраверти, навпаки, харчуються енергією спілкування з іншими людьми і в'януть на самоті. Коли вони надані  собі, їм стає нудно.
Але як би не нудьгували екстраверти, залишаючись наодинці з собою, їх вважають більш щасливими людьми, ніж інтровертів, про що свідчить одне опитування за іншим. Більш того, інтроверти іноді зізнаються, що стають щасливішими, коли починають вести себе подібно екстравертам (але чомусь екстравертами все одно не стають). І деякі вчені впевнилися в тому, що основна характеристика екстраверта - це позитивний погляд на життя.
Психологи Відо Урлеманс і Арнольд Баккер з POP Lab (Нідерланди) вирішили ще раз перевірити, чи дійсно тут є якийсь зв'язок. Вони звідкись взяли понад 1300 осіб і попросили їх вести докладний щоденик, описуючи не тільки повсякденне життя, але і всі свої почуття. Загалом було зібрано інформацію майже про 14 тисяч видів діяльності приблизно за 5600 днів (тобто кожен учасник вів щоденник чотири - п'ять днів). Одночасно добровольці пройшли тестування на схильність до екстраверсії і інтроверсії (чистих екстравертів та інтровертів, як ви розумієте, не існує).
В черговий раз виявилася кореляція між щастям і екстраверсією. Але чтривайте позіхати! Зв'язок цей сильно залежить від виду діяльності. Екстраверти щасливіші інтровертів, коли займаються тим, що приносить відчутну нагороду: добре оплачуваною роботою, наприклад, або спортом. Однак і ті й інші відчувають себе однаково під час просто приємних справ - невимушеного шопінгу, перегляду телевізора та інших видів відпочинку. І немає нічого дивного в тому, що екстравертам хочеться робити це в компанії, а не на самоті.
Виходить, що екстраверсія - це прагнення до винагороди та соціалізації, які взаємопов'язані. Отже, вони проводять більше часу, займаючись улюбленою справою, а тому і більшщасливі. Ось, здавалося б, і весь секрет. Але насправді екстраверти щасливіші навіть у тому випадку, коли займаються улюбленою справою стільки ж, скільки інтроверти. Тут, ймовірно, має сенс звернутися до біологічних факторів.
Правда, саме поняття щастя дуже розмите. У книзі "Тиша: сила інтровертів у світі, яка ніяк не замовкне" (2012) Сьюзен Кейн виділила кілька "альтернативних" форм щастя, які доступні інтровертам і незнайомі екстравертам: безтурботність самотності, затишок. Далеко не завжди ці відчуття враховуються при вивченні емоційного стану.      

Немає коментарів:

Дописати коментар