понеділок, 9 вересня 2024 р.

Бібліо-екскурсія "Батиєва гора"

У суботу 7 вересня відбулася наша пішохідна бібліо-екскурсія Батиєвою горою. Цього дня на вуличках Батиєвої гори, що називається, було яблуку ніде впасти! Так-так, адже на екскурсію завітало (і це наразі наш особистий рекорд) понад 120 (так-так!!!) екскурсантів різного віку - від школярів до пенсіонерів.

Ми читали поезію Максима Рильського, Володимира Підпалого, Платона Воронька і Любомира Дмитерка, а також прозу Івана Сенченка, де згадано Батиєву гору. Дізналися, що назва походить від Батиєвих могил - давнього курганного могильника, а не від хана Батия.

Дізналися, який зв'язок у школи №60 на вулиці Романа Ратушного і будівлі Капітолію у Вашингтоні, столиці США. Їх об'єднує постать архітектора Олекси Повстенка. У Києві за його проєктом споруджено цю школу, а вже в еміграції у США він працював на посаді архітектором Капітолію і виконав значні ремонтні роботи споруди.

Побачили унікальні старовинні залізобетонні резервуари для води, які свого часу живили паровозне депо, дізналися, чому воду возили аж із Десни (Київ на той час живився артезіанською водою, яка не підходила для паротягів). І оглянули унікальну церкву в одному із резервуарів. Її влаштовано там 2003 року родиною колишніх наглядачів за резервуарами.

Помилувалися неймовірними краєвидами - з вулиці Привітної видно Володимирський собор і дзвіницю Софії Київської!

А ще ми побачили еко-будинок, який на 80% збудовано із... коноплі, доданої у вапно, решта 20% - подрібнене дерево. Будинок більше нагадує якусь космічну споруду, а комусь вона нагадала печерне місто Каппадокія у Туреччині.

Почули біля одного з будинків розповідь пані Ірини, однієї із учасниць екскурсії. Той будинок звів ще її прадід і родина до 1989 року володіла ним!

Дізналися ми (і завдяки кадрам відтворили) місце, де знімали "батиєвогірські" сцени фільму "За двома зайцями". Так-так, одну зі сцен фільмували на вулиці Локомотивній!

Ну а ми вже плануємо за місяць наступну екскурсію! Наші екскурсанти висловили бажання здійснити подорож найдавнішим поселенням нашого району - селищем Совки.

Немає коментарів:

Дописати коментар