четвер, 19 вересня 2024 р.

Цифровий Хаб в дії!

Іноді перед нами, як перед Цифровим Хабом, постають несподівані виклики, як-от цей. У Суботу 14 вересня до бібліотеки завітала легенда української театральної сцени та кінематографа Галина Яблонська із проханням видобути з її дискового архіву потрібні для найближчих заходів матеріали (так, ми плануємо дещо!).

З’ясувалося, що справа ця здійсненна, проте нешвидка. Ми завжди раді допомогти проконсультувати та навчити, але часом технічний бік справи створює перешкоди у вирішенні подібних питань, враховуючи технології, які непомітно відійшли у минуле і майже не застосовуються зараз.

Тож ми разом розбиралися, скільки часу і засобів потрібно для того, щоб перекинути на флешку, скажімо, відеозапис театральної вистави.
- По-перше, потрібен коп’ютер з робочим DVD-ROM-ом (і бажано не один), який може зчитати диски (при цьому, диски мають бути неушкоджені. А оскільки вони швидко старіють, тож не кожен з них зчитується) .
- По-друге, комп’ютер має бути оснащений містким жорстким диском (вільним від інформації, куди копіюються файли з DVD-ROMа).
- По-третє, потрібен відповідний медіапрогравач (який підтримує і відтворює формат відеофайлів *.VTS (щоб це все переглянути і вибрати необхідне. Для цього цілком підійде VLC-програвач), .
- По-четверте, потрібна містка флешка, бажано 32 ГБ або зовнішній жорсткий диск більшої ємності (куди можна перемістити ці дані з робочого комп’ютера, адже одне відео може "важити" близько 1,5 ГБ).
- По-п’яте, якщо немає місткого зовнішнього диску, то доведеться витратити час ще й на завантаження файлів на файлообмінник fex.net або dropme.files
- По-шосте, потрібно досить багато часу, щоб опрацювати кілька дисків поспіль.

Тож дещо ми встигли зробити вже цього дня. І, звісно, отримали щире задоволення від спілкування з нашою шановною гостею і читачкою!




Немає коментарів:

Дописати коментар