пʼятниця, 6 вересня 2024 р.

Лекція циклу "Солом'янка. Історія твого району". Тема - Турецьке містечко

4 вересня в нашій бібліотеці відбулася вже 18-та лекція циклу "Солом'янка. Історія твого району" від провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи, краєзнавця Олександра Михайлика.
Темою була наймолодша місцина району - мікрорайон Турецьке містечко. Він постав як результат об'єднання Західної та Східної Німеччини і виведення зі Східної Німеччини радянських військ. Ось так історія невеликого мікрорайону пов'язана із епохальними геополітичними подіями!

Мікрорайон забудовано у 1993-1994, а офіційно відкрито в січні 1995 року. Відкривав тодішній Президент України Леонід Кучма. Того ж 1995 року в мікрорайон пішов тролейбус. Спершу в мікрорайоні було лише 9 будинків - на 10 та 16 поверхів. До речі, споруджено їх за східнонімецькими серійними проєктами. Тож можна відчути себе на околиці якогось німецького міста. Щоправда, вже у 2000-х додалося ще 7 14-16-поверхівок вже київських серій.

Разом із житлом звели школу та дитячий садочок. Їх також зведено за німецькими проєктами. Школа за оснащенням була на той час найсучаснішою в Києві.

Цікавою є назва мікрорайону - Турецьке містечко. Зводився мікрорайон за німецькі кошти, а от будівельниками були турки. От від них і пішла народна назва, яка зрештою закріпилася. Навіть існує ГО "Турецьке містечко. Часом мікрорайон називають Кадетський гай, адже такою є назва однієї з вулиць і кінцева зупинка тролейбусів. Та історично Кадетський гай був за 2 км північніше, на місці сучасного Першотравневого масиву.

По завершенню лекції гості ознайомилися із виставкою карт "Україна зсередини".

Ну а ми вже готуємося до наступної лекції, тож запрошуємо до бібліотеки 18 вересня! Поговоримо про дуже цікаву тему - маленькі селища на теренах району - Садове, Грушки та інші.


Немає коментарів:

Дописати коментар