неділя, 15 вересня 2024 р.

Екскурсія бібліотекарів до Водно-інформаційного центру (Музею води)

У п'ятницю 13 вересня бібліотекарі Центральної районної бібліотеки імені Григорія Сковороди завітали до надзвичайно цікавого і важливого просвітницького закладу - Водно-інформаційного центру (Музею води), що розташований у серці Києва - поряд із вулицею Хрещатик, у старовинному Хрещатому парку. Щоб дізнатися більше про загадкову і таємничу воду.

До того ж, цим візитом було налагоджено партнерські зв'язки між нашою бібліотекою та Водно-інформаційним центром.
Екскурсію провів наш колега, провідний бібліотекар із краєзнавства, Олександр Михайлик. Адже до того, як стати частиною нашої бібліотечної родини в квітні цього року, він працював екскурсоводом у Водно-інформаційному центрі впродовж 14 років. Колектив центру зрадів колишньому колезі, запропонував йому провести екскурсію для колег.
Дуже важливо, що перейшовши на нову роботу, Олександр зберіг теплі та дружні стосунки із роботою попередньою.

Вхід до центру - автентична водогінна вежа, зведена ще 1876 року. А сам заклад підземний - розташований у колишньому підземному резервуарі для води, побудованому 1909 року. Тож споруди є цінними пам'ятками водопостачання нашого міста.
Окрім традиційної екскурсії, де кожен мав нагоду почути цікаву та важливу інформацію про воду і її значення в нашому житті, ми погралися у інтерактивній пісочниці, де створили річки, гори, озера. Кожен побував у велетенській мильній бульбашці. А ще - погрався із чарівними японськими коропами. А ще - побачили незвичайні картини сучасного київського художника Дмитра Ульянова, зроблені суто із... розплавленого пластикового сміття, без використання фарби!
Але наша екскурсія мала ще ряд сюрпризів - по завершенню заступник директора Водно-інформаційного центру Олександр Береговий запросив усіх... оглянути місто з висоти пташиного лету! Тож подолавши 150 сходинок, ми потрапили на оглядовий майданчик. Це було неочікувано, адже традиційна екскурсія не передбачає цього! Сюрприз вдався, перед нами відкрився неймовірний краєвид із висоти 127 метрів над рівнем Дніпра! Хрещатик, Софійський собор, Поділ, Дніпро, Лівобережжя - їх було видно, ніби на долоні. З цієї висоти ми бачили навіть Вишгород та Бровари!

На завершення заступник директора Олександр Береговий вислови намір щодо подальшої співпраці між Водно-інформаційним центром та нашою бібліотекою і запросив у майбутньому ще відвідати заклад! Подібна співпраця між нашою бібліотекою і Водно інформаційним центром є дуже важливою - адже це тема екологічної освіти, збереження довкілля і - води як найважливішого ресурсу людства!

Довідково.
Водно-інформаційний центр - єдиний подібний заклад в Україні і лише один з двох у Східній Європі (інший - "Гідрополіс" у польському Вроцлаві). Загалом на весь Європейський континент подібних закладів менше 10. Наш Музей води, як його здебільшого називають в народі, відкрито 24 травня 2003 року. До речі, він створювався як спільний проєкт України та Данії.



Немає коментарів:

Дописати коментар