четвер, 5 вересня 2024 р.

Тренінг "Асертивність: сміливість бути собою"

2-го вересня у нашій бібліотеці відбувся тренінг з особистісного зростання "Асертивність: сміливість бути собою" від волонтерки Уляни Олійник та тілесної терапевтки Поліни Олійник.

Загалом більшість тренінгів мають одну цікаву особливість. Втомлені, зосереджені на собі люди дуууже обережно й непомітно з’являються в залі, тихо заповнюють свої місця і застигають в очікуванні невідомого. Якщо вони тут, отже, щось їх сюди привело, щось у своєму житті вони хочуть вдосконалити. У них є певні очікування, а разом з тим - страх, сумнів, а то й хронічне почуття провини.
Цей тренінг теж був не винятком, адже багато з присутніх вперше стикнулося з терміном «асертивна поведінка» (хоча запит саме на неї мають чи не щодня). Проте наші колеги щиро запрошували їх на тренінг, знаючи, що його проводитимуть два справжніх світлячка – мама і доня, покликанням яких є робота з людьми та допомога їм віднайти баланс у цьому непевному світі.

Поліну й Уляну ми добре знаємо, адже вони є постійними нашими читачами та активними користувачами нашої бібліотеки, тож були сповнені довіри і впевнені, що все відбудеться якнайкраще.
І не помилилися! Поліна і Улянка так вправно «закрутили» нашу взаємодію, що вже на першому колі знайомства усі розкрилися і зробили крок назустріч одне одному.
Виявилося, всі до єдиного все життя шукають ту саму «золоту середину» у спілкуванні з іншими людьми, яка несе конструктив і не загрожує ані образами, ані токсичністю й постійним відчуттям провини. А це можливо лише тоді, коли ми розуміємо власні потреби, відчуваємо власні кордони, знаємо ціну своїм «ТАК» і «НІ» та усвідомлюємо, що кожна людина має свої права у спілкуванні з іншими, які сформулював знаний дослідник у царині психології Мануель Сміт.

Спираючись на поняття асертивності (а це і є наша здатність відстоювати свою точку зору, не порушуючи моральних прав іншої людини), він вивів 10 прав особистості, про які ми з допомогою двох чудових модераторок дізналися на тренінгу, а ви можете ознайомитися наприкінці цього допису.
Але знати ці правила одне, а ось для того, щоб вони почали працювати на нашу користь, їх треба… практикувати. І аби розуміти, наскільки у нас «все запущено», ми залюбки проходили тести на власну асертивність. А наприкінці - завдяки веселому й пізнавальному інтерактиву вчилися знаходити себе у найрізноманітніших емоційних станах та дізнавалися про те, як можна сміливо говорити «НІ», і при цьому почуватися спокійно і гідно.
Ми щиро вдячні нашим сонцесяйним тренеркам за важливі знання і розпаковку наших почуттів!
З нетерпінням чекаємо на наступні зустрічі! 
****

Правила асертивної поведінки:
1. Право оцінювати власну поведінку, думки та емоції, відповідати за їхні наслідки.
2. Право не вибачатися та не пояснювати свою поведінку.
3. Право не брати на себе відповідальність за чужі проблеми.
4. Право змінити свою думку.
5. Право помилятися та відповідати за свої помилки.
6. Право казати: «я не знаю».
7. Право бути незалежним від доброзичливості інших та від їх доброго ставлення до мене.
8. Право приймати нелогічні рішення.
9. Право казати: «я тебе не розумію».
10. Право казати: «мене це не цікавить».



Немає коментарів:

Дописати коментар