понеділок, 10 червня 2024 р.

Форум "Роль бібліотек у вирішенні проблем демократичного суспільства" за участі представниць ЦРБ ім. Сковороди

Центральна бібліотека Солом'янки імені Григорія Сковороди повернулася з чотирьохденної професійної події – ІІ Литовсько-Українського бібліотечного форуму "Роль бібліотек у вирішенні проблем демократичного суспільства", що проходив 3-6 червня у Вільнюсі, Паневежісі та Купішкусі (Литва).

Незабутні враження та величезний захват від масштабу і можливостей литовських бібліотек! Вкладені кошти в реконструкції та нове обладнання; рівний доступ до інформації, знань та ресурсів для всіх користувачів, незалежно від фізичних, соціальних чи культурних особливостей. Доступність для людей з обмеженими можливостями: забезпечення фізичного доступу, впровадження технологій для людей з вадами зору та слуху (аудіокниги, шрифт Брайля, слухові індукційні петлі та спеціальні комп’ютерні програми). Задоволення потреб національних меншин та іноземців. Врахування запитів різних категорій користувачів (маленькі діти, підлітки, дорослі), різноманіття локацій, можливість не тільки обрати книжки, послухати лекцію, відвідати гуртки, концерти, а й відпочити, випити кави, розслабитися у масажному кріслі. Психологічні консультації, як для клієнтів, так і бібліотечних співробітників.

У Литовських бібліотеках юнацтво перебуває у повній безпеці. Підлітки опановують нові навички у мейкерських просторах, готують проєкти і просто спілкуються. У розмовах з колегами розумієш, що влада Литви високо цінує суспільну цінність бібліотек і поважає працю бібліотекарів. Маємо велику мрію, що після нашої Перемоги, українські бібліотеки отримають повну підтримку держави.

Важливо, що литовські колеги активно збирають інформацію про співвітчизників, які розпорошені по всьому світу. Під час форуму, провідний бібліотекар нашої бібліотеки Марина Чокас презентувала свою сімейну історію «Приватна історія родини, вплетена в публічну історію двох держав – України і Литви», яка була співзвучна з доповіддю Далі Цідзікайте, старшої редакторки Литовської національної бібліотеки імені Мартініса Мажвидаса «Збір та використання усної історії». Адже, саме родина зберігає у собі пам’ять роду, дає силу і розуміння – хто ти є.

Дякуємо Українська бібліотечна асоціація/Ukrainian Library Association та бібліотечній спільноті Литви (Литовській національній бібліотеці імені Мартінаса Мажвідаса Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Литовській аудіосенсорній бібліотеці LABiblioteka, Публічній бібліотеці Паневежського повіту імені Габріеле Петкевичайте-Біте Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, Публічній бібліотеці Купишкського районного самоврядування Kupiškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Каунаській обласній публічній бібліотеці Ажуоліна Ąžuolyno biblioteka) за надану можливість бути дотичними до цієї цікавої та інформаційної подорожі, а також за довіру і можливість висловити свою думку.





Немає коментарів:

Дописати коментар