субота, 1 червня 2024 р.

Лекція "Як спілкуватися під час війни"

25 травня в Центральній бібліотеці Солом'янки імені Григорія Сковороди відбулася лекція "Як спілкуватися під час війни" від волонтерського проєкту "Як ти, брате?"

Важко перелічити усі психологічні пастки, які розставляє війна. Так чи інакше, дісталося кожній українській родині. Звісно, травматичний досвід у кожного унікальний, залежно від обставин, у яких він чи його рідні опинилися внаслідок загарбницької російської навали, але в чомусь схожий. Ми всі переживаємо його по-різному, в різний час.
Те, як наша психіка справляється зі стресовими станами, залежить від багатьох речей, але чи найбільше на нас впливає оточення. Гарні стосунки та соціальна підтримка - одні з найпотужніших факторів для підтримки психологічного стану і навіть профілактики та одужання від ПТСР. З метою допомогти українцям зберігати стосунки та надавати підтримку одне одному під час війни було засновано волонтерський проєкт "Як ти, брате?"

Про те, як допомагати через щиру розмову, спілкувалися з Олександрою Судак, волонтеркою проєкту.
На початку ми прослухали лекцію "Як спілкуватися під час війни", з якої дізналися про короткі алгоритми, як справлятися у складних комунікативних ситуаціях. Наприклад, як говорити з людиною, що пережила травматичний досвід або втратила близьких, як підтримувати стосунки на відстані, спілкуватись з ветеранами, дітьми та співробітниками. Пані Олександра коротко розказала про кишенькові посібники, в яких зібрані алгоритми для кожної ситуації.
Ці посібники є результатом узагальнення досвіду тисяч українців, і відповідають на прямі питання багатьох дуже різних людей. Адже досвід, що переживає у війні за незалежність Україна є унікальним, і практичні методи психологічної допомоги доводиться розробляти з нуля.

У другій половині зустрічі в форматі живої розмови ми обговорювали дражливі ситуації з власного досвіду, просили порад та створювали запити на нові алгоритми, адже проєкт постійно розвивається.
А насамкінець усі охочі отримали посібники, які вже не перший рік допомагають українцям та розповсюджуються безкоштовно.
Більше про проєкт та самі посібники можна дізнатися на сайті (посилання у першому коментарі), а також в нашій бібліотеці.



Немає коментарів:

Дописати коментар