четвер, 13 червня 2024 р.

13 червня - 150 років від дня народження Марка Черемшини

Марко Черемшина, справжнє ім’я якого Іван Семанюк, народився 13 червня 1874 року в селі Кобаках Косівського повіту (тепер район Івано-Франківської області). Його творчий шлях розпочався ще в дитинстві, коли він захоплювався народною творчістю та багато читав.

Під час навчання в Коломийській гімназії Марко Черемшина познайомився з Василем Стефаником та Лесем Мартовичем. Ці знайомства мали великий вплив на його подальшу творчість.
У Віденському університеті він активно займався літературною та громадською діяльністю, беручи участь у роботі товариств «Січ» та «Поступ». Ці товариства влаштовували літературні вечори, дискусії, відзначали пам’ятні літературні дати.
Перші твори Черемшини з’явилися в 1896 році в чернівецькій газеті «Буковина». Зустріч з Іваном Франком у 1897 році мали великий вплив на його творчість. Його перша збірка «Карби» вийшла у 1901 році і одразу висунула його на провідні позиції серед українських новелістів.
Черемшина з головою поринув у зображення життя гуцульського селянства. Його твори вирізняються багатством народної мови та ритмічністю.
Сьогодні в рідному селі письменника Кобаках діє музей, а також музей Марка Черемшини є в Снятині, де йому споруджено пам'ятник-погруддя.

Немає коментарів:

Дописати коментар