четвер, 13 червня 2024 р.

Краєзнавча лекція з циклу «Солом’янка – історія твого району». Тема: «Шулявка»

12 червня відбулася 12-та краєзнавча лекція циклу «Солом’янка. Історія твого району» від провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи бібліотеки імені Григорія Сковороди, києвознавця Олександра Михайлика. Лекцію було присвячено місцевості Шулявка.

Учасники дізналися про:
Літописні згадки за 1146 та 1160 роки про місцину Шелвов борок та Шелвове, назва яких із часом трансформувалася у Шулявку. А також про походження назви.
Митрополичу резиденцію у Шулявщині, побачили її малюнок із архіву видатного історика Володимира Щербини.
Церкву Марії Магдалини, що стояла майже на місці 135-го ліцею та її долю (храм знищено 1935).
Історію Київської політехніки, її творців та будівничих, перших ректорів та видатних викладачів.
Політехнічний мікрорайон та мозаїки на його будинках і їх авторів - художників Ернеста Коткова, Володимира Прядку, Валерія Ламаха та Івана Литовченка.

Цікавим фактом стало те, що з 1851 по 1914 роки Шулявок було дві - селище розділили, одна частина входила до меж міста, інша ні, вважаючись окремим селом Київського повіту. Лише 1914 року це виправили, приєднавши село Шулявка до Києва. А також, що саме у церкві Св. Марії Магдалини було охрещено Бориса Патона.
Гості мали змогу побачити старовинні карти та фотографії місцини (зокрема унікальні з фондів Гарвардського університету у США), а також сучасні авторські фото.
Наприкінці лекції значний інтерес гостей викликала тематична книжкова виставка, підготовлена працівниками бібліотеки - книги, присвячені Шулявці та КПІ.

Немає коментарів:

Дописати коментар