субота, 1 червня 2024 р.

«Cолом'янка. Історія твого району» - лекція "Протасів яр і Байкова гора"

29 травня 2024 року відбулася 11-та краєзнавча лекція циклу «Солом’янка. Історія твого району» від провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи бібліотеки імені Григорія Сковороди, києвознавця Олександра Михайлика.

Лекцію було присвячено місцевостям Протасів яр і Байкова гора, а саме їхній історії та значущим постатям.
На самому початку розпочалася повітряна тривога, тож усі учасники перейшли до підземного укриття, де продовжився захід.
Учасники дізналися про:
Хутір Байкова, що виник у 1831 році і став першою населеною місциною поблизу Протасового яру та постать засновника - Сергія Байкова
Історію поселення Протасів яр, що з'явилося у 1850-х роках, ймовірно назване на честь генерала Протасова. Давню стоянку мисливців на мамонтів у Протасовому яру, що існувала 20 тисяч років тому.
Цікавим фактом стала інформація про будівлі Бактеріологічного інституту, зведені у 1896 році на схилах Байкової гори, де працювали видатні медики.
Після відбою тривоги лекція продовжилася у залі бібліотеки. Гості мали змогу побачити старовинні карти та фотографії місцини, дізнатися про Клінічне містечко та постать Миколи Амосова, ім'я якого носить одна з вулиць.
На завершення було згадано про сучасну боротьбу громади Протасового яру за збереження зеленої зони та перспективи створення заповідної природної території.
По закінченню лекції гості ставили численні запитання, відбулося цікаве обговорення.


ВІДЕОЗАПИС

Немає коментарів:

Дописати коментар