понеділок, 24 червня 2024 р.

"Солом'янка. Історія твого району". Краєзнавча лекція "Чоколівка"

22 червня 2024 року у Центральній бібліотеці Солом'янки імені Григорія Сковороди відбулася лекція з циклу "Солом'янка. Історія твого району" від провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи, києвознавця Олександра Михайлика.

Лекцію було присвячено місцевості Чоколівка. Попри свій вік відносно молодий вік, з 1900-х років, вона також має цікаву історію. У документах 16-19 століть район сучасної Севастопольської площі мав назву "урочище Тісні Вулиці", походження назви невідоме.
Чоколівка названа на честь Миколи Чоколова - купця 1-ї гільдії, підприємця, мецената. Саме він допоміг робітникам-залізничникам у придбанні землі, тож його ім'я було надано при освяченні селище у серпні 1905 року. З тих часів на Чоколівці зберігся лише один будинок - на вулиці Академіка Возіанова, 5. Ім'я Чоколова увічнене і в назві Чоколівського бульвару.
1923 року Чоколівка увійшла до меж Києва. У період між двома світовими війнами тут з'явилося лише декілька капітальних споруд, з-поміж них - школа на сучасній вулиці Донецькій.
Після Другої світової війни, а саме у 1950-1952 роках, на Чоколівці з'явилися квартали 3-4-поверхової забудови в межах вулиць Донецької, Волинської, Сергія Берегового та Левка Мацієвича.
При спорудженні Першотравневого масиву Чоколівка повністю злилася із ним. І сьогодні Чоколівкою називають також весь сусідній Першотравневий масив. Протягом 1970-х-1980-х років було знесено майже всю первісну малоповерхову забудову Чоколівки, а місцевість забудовано переважно 9-поверхівками. Втім, первісна планувальна структура значною мірою вціліла.
Гості заходу мали змогу побачити рідкісні історичні карти Чоколівки, зокрема аерофотознімки часів Другої світової війни, а також історичні та сучасні фото, які демонструвалися на екрані.
Значний інтерес викликала книжкова виставка, підготовлена бібліотекою до лекції - книги, фото та газети з фондів, де йдеться про Чоколівку.



Немає коментарів:

Дописати коментар