субота, 8 червня 2024 р.

75 років з часу першої публікації роману Д.Орвелла "1984"

Роман-антиутопія «1984» англійця Джорджа Орвелла вперше був опублікований саме 8 червня 1949 року. Назва розшифровується просто – вона утворена від перевернутого року написання, тобто цифри 4 і 8 переставлені місцями.

Відомим фактом є те, що письменник (а ще журналіст, есеїст та літературний критик) опосередковано переніс на сторінки свого твору існуючі моделі тогочасного сталінського СРСР та нацистської Німеччини.

В житті Джордж Орвелл категорично відкидував політичні доктрини, які порушують права людини, допускають приниження чи знущання над особистістю. Він демонстрував несприйняття тоталітаризму та диктатури, а їх можливі виправдання вважав засобами маніпуляцій, залякування та терору громадян.

«1984» - це роман-маніфест, роман-застереження.

Отже, головний герой, дрібний службовець Вінстон Сміт, 4 квітня 1984 року за певних обставин починає вести особистий таємний щоденник у записнику, купленому в лавці у крамаря. За сюжетом роману це неприпустима дія і страшна провина. В цей щоденник Сміт заносить усі сумніви та роздуми. Водночас на людях Вінстон намагається виглядати прихильником партійних ідей…

Суцільне стеження та контроль слів і думок (приховані мікрофони навіть в лісах, Поліція Думок), двосторонній телеекран (телевізор з єдиним каналом і відеокамерою)…

А ще тут є катівні, які називають Міністерством Любові.

А ще – Міністерство Правди, яке займається фальсифікацією історії – і кожного разу минула (тобто переписана) версія вважається неправильною, а незгодні з цим – вороги (за Орвеллом – думкозлочинці), які, знов-таки за Орвеллом, підлягають розпиленню (тобто знищенню).

А ще – Міністерство Миру. Воно займається постійним веденням бойових дій та роздмухуванням незгасимого вогнища війни. У своєму романі Орвелл пише: «Ця війна носить шахрайський характер, так як вона повинна тривати постійно, без перемоги. Її головна мета – зберегти існуючий лад, знищуючи не тільки людські життя, а й плоди людської праці, так як зростання добробуту загрожує ієрархічному суспільству загибеллю. Якщо величезна маса людей стане грамотною, навчиться думати самостійно, вона позбудеться від привілейованої меншості через непотрібність. Війна ж і голод допомагають тримати людей, які отупіли від злиднів, у світі ілюзій»

Напевне, Джордж Орвелл жахнувся б, якби дізнався, що у 1948 році він пише не тільки про своє сьогодення, але і про майбутнє: хоча б тому, що велика частина людства так і не навчилася розрізняти правду та факти від маніпуляцій.

Книга залишає різні враження у відвідувачів нашої бібліотеки, однак вона точно нікого не лишає байдужим, дехто навіть відчуває спустошення, але далі - катарсис.

Як зазначив один з користувачів, читати цей роман дещо моторошно, бо не полишало відчуття, що події роману особисто він хоч і не переживав, але якимсь незрозумілим дивним чином перипетії сюжету видаються як близькі та дуже реалістичні, хоча й минули десятки років з часу написання «1984».
«1984» - обов’язково до прочитання!


Немає коментарів:

Дописати коментар