вівторок, 19 березня 2024 р.

Зустріч до Дня українського добровольця

У неділю, 17-го березня, Центральна районна бібліотека імені Григорія Сковороди провела зустріч, присвячену Дню українського добровольця - мужнім, сміливим, сильним духом людям, тим, хто без вагань став на захист рідної землі, яке відзначалося напередодні, 14 березня.

Спеціальним гостем заходу став отець Ростислав Височан, випускник УКУ, священник УГКЦ, капелан, виконувач обовʼязків начальника відділу із взаємодії з релігійними організаціями Служби військового капеланства Збройних сил України.
На початку зустрічі отець Ростислав розповів про процес становлення капеланства в Україні. Цей особливий шлях воїнів духу почав формуватися у 2014 році, в час Революції Гідності, та перших добровольчих військових формувань.

Військові, які стають на захист країни, зіштовхуються з викликами, що випробовують не лише їхню фізичну міць, але й мораль та духовність. У такі моменти важливо мати поруч людину, яка здатна поділитися досвідом, дати пораду або просто підтримати словом. Саме такими людьми і є капелани.
«Наше капеланське гасло – бути поруч з українським воїном, щоб підтримати його. «Бути поруч» не означає нав’язуватися, але бути біля воїна тоді, коли йому це потрібно». Капелани є духовними наставниками для військовослужбовців, тими, хто вселяє їм віру, надію, силу духу і допомагає вистояти у надважких ситуаціях на полі бою. Видача зброї та боєприпасів військовим капеланам забороняється. Їхня зброя, це Боже слово. Тут капелан звернув увагу на історичну книгу «Лицарі Духа: Військові капелани УГКЦ» Михайла Забанджала, яка стала своєрідним путівником для формування сучасних українських капеланів.

Також о. Ростислав поділився досвідом капеланства у арміях країн НАТО. Сьогодні військові капелани ЗСУ проходять підготовку на тренувальних базах США у Європі. Душпастирів навчають військової етики, основ консультування, роботи з травмами, служіння за прикладом функціонування інститутів капеланства в країнах НАТО.
І, на завершення зустрічі, отець Ростислав разом зі всіма присутніми помолилися за українських воїнів, за поранених, полонених, зниклих безвісти, парамедиків, медиків, волонтерів, капеланів, усіх тих, хто стоїть на захисті і обороні України.

Наприкінці зустрічі, яка виявила у присутніх великий інтерес до військового капеланства, що набуває в Україні вагомого значення, було проанонсовано наступний недільний захід в бібліотеці, присвячений поетам-шістдесятникам, який відбудеться в бібліотеці 24 березня, о 12.00.

Немає коментарів:

Дописати коментар