пʼятницю, 22 березня 2024 р.

"Солом'янка" - краєзнавча лекція від києвознавця Олександра Михайлика

20 березня у Центральній бібліотеці Солом’янки імені Г. Сковороди відбулася 6-та краєзнавча лекція від києвознавця Олександра Михайлика. Її було присвячено місцевості Солом'янка, яка дала назву усьому адміністративному району. Заселення місцини почалося в середині 18 століття з хутора Паньківщина.

Традиційно, за допомогою топографічних карт, присутні перенеслися у 1840-ві роки, коли місцевість, на якій розкинулися пасовища, почала забудовуватися й розвиватися як передмістя Києва, але ще не була названа Солом’янкою. Назва “хутір Солом'янка” вперше зафіксовано на карті 1865 року. А до появи усталеної назви, частини історичної місцевості в сучасних межах згадувалися як хутір Паньківщина та Кучмин Яр. Прокладення залізниці спричинило бурхливий розвиток селища, поряд з яким постала Залізнична колонія - поселення залізничників поблизу новозбудованого залізничного вокзалу та залізничних майстерень, яке 1910 року разом із Солом'янкою та передмістями Батиєва гора, Кучмин яр і Протасів яр увійшло до міської межі.

Також ми мали змогу ознайомитися з особливостями тогочасної забудови Солом’янки та дізнатися про те, які її зразки збереглися аж до теперішнього часу - і це 7 старовинних будівель, позначених на карті. Також за допомогою рідкісних фото різних часів ми могли простежити, як Солом'янка набувала сучасного вигляду.

Значну увагу було приділено декільком знаковим спорудам Солом’янки, зокрема, Покровській церкві — найстарішому храмові Солом'янського району. Із цим храмом пов'язане ім'я Василя Липківського — творця і першого митрополита УАПЦ, внесок якого в національну свідомість українців дуже й дуже значний. З 1905 по 1919 рік він був настоятелем у цій церкві. Його ім’я носить одна з найбільших вулиць Солом’янки неподалік.

Згадували і про Степана Васильченка, який 4 роки мешкав на Солом’янці та лишив про це письмові згадки, а ще - читали "Солом'янські оповідання" Івана Сенченка, які перенесли нас на стару Солом'янку.
Дізнатися більше про місцевість Солом’янка можна з книги О.Михайлика та С.Широчина “Невідомі периферії Києва. Солом’янський район”.

Наступну, 7-му лекцію “Совки” заплановано на 3 квітня. Зацікавилися темою? Слідкуйте за анонсами!


Немає коментарів:

Дописати коментар