середу, 20 березня 2024 р.

Іван Мазепа. До 385 річчя з дня народження

Гетьман Іван Мазепа – один із найколоритніших і найцікавіших українців, якому цьогоріч виповнюється 385 років.

Іван Мазепа поклав своє життя на вівтар служіння Україні і вважається найсуперечливішою постаттю нашої історії. Він-приятель російського царя і водночас борець за інтереси Української козацької держави, будівничий величних соборів, але відлучений від церкви та підданий анафемі віруючий християнин. Він – майстер складних дипломатичних ігор і людина, що поставила на карту все-і програла найголовнішу гру свого життя.


Іван Мазепа – блискучий світський кавалер, улюбленець жіноцтва і чи не єдиний обдарований поет і музикант-аматор серед усіх українських гетьманів. Він – виходець із шляхетного роду, мав благородне походження. Його батько довгий час був Білоцерківським отаманом. Від матері йому дісталась неймовірна врода, в нього закохувались дівчата і молоді жінки. У характері Мазепи поєднувались нетипові риси – прагматизм та романтичне мислення, гострий розум та поетичність. З юних років він був всебічно розвиненою людиною, дуже ерудованим. Захоплювався філософією та історією, любив давньогрецьких поетів. Іван Мазепа здобув ґрунтовну освіту у Києво-Могилянській академії та навчався військової справи у Голландії. Філософію вивчав у Франції.

Булаву гетьмана Лівобережної України Іван Мазепа отримав у 1687 році. Головною метою його правління було об’єднання Лівобережжя, Правобережжя та Запоріжжя в єдину козацьку державу. Також важливим напрямком у своїй політиці він бачив розвиток освіти – підняв престиж Київської академії, заснував Чернігівський колегіум, дбав про розвиток науки, про національне книгодрукування. Як глибоко віруюча людина, велику увагу приділяв будівництву храмів.

Впродовж двадцяти років свого правління Мазепа шукав можливості вийти з-під влади московського царя. Він намагався відновити авторитет гетьманства в Україні, проводив політику відновлення самостійної козацької держави.

Коли взаємини з Москвою погіршилися, Мазепа утворив союз із Швецією, виступивши на боці Швеції у російсько-шведській війні.
Політична діяльність Мазепи мала як критиків, так і прихильників. Його життя та вчинки і сьогодні викликають гострі суперечки, та мало кому випала така цікава і непроста доля за життя та після смерті.

Гетьман України Іван Степанович Мазепа відійшов у вічність 21 вересня 1709 року. Похований на території Молдавії.

Немає коментарів:

Дописати коментар