середу, 8 листопада 2023 р.

Микола Вінграновський. До 87 річниці з дня народження

1936 рік подарував нам поета, письменника, шістдесятника – Миколу Вінграновського. Та світ культури знає його не лише як літературного діяча. Після того, як юний Микола вступив до Київського інституту театрального мистецтва імені Карпенка-Карого, доля знайомить його Олександром Довженко. Так молодий талант з села Богопіль, що нині зветься Первомайськ, стає ще й актором, який відзначається добіркою доволі помітних картин.
Наприклад роль Івана Орлюка з «Повісті полум’яних літ» або Вацлава Купки з кінофільму «Берег надії». З свій творчий доробок на кіно мистецькій ниві Микола навіть отримав золоту медаль кінофестивалю в Лос-Анджелесі.
В 60х роках молодий талант починає підкорювати царину поетів. Першою виходить збірка “Атомні прелюди”, згодом – «Сто поезій». Вінграновський зарекомендував себе, як різножанровий майстер, адже в з-під його пера виходила як дитяча поезія, так і лірика.
2004 рік та тяжка хвороба забрали в нас талановитого Миколу Вінграновського. Він пішов з життя залишивши нам безцінний скарб – свій поетичний доробок.





Немає коментарів:

Дописати коментар