пʼятницю, 10 листопада 2023 р.

10 листопада - Всесвітній День науки в ім’я миру та розвитку

Щорічно 10 листопада у світі відзначається Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку, який підкреслює значну роль науки в суспільстві та наголошує на важливості та актуальності науки в нашому щоденному житті.
З моменту свого проголошення ЮНЕСКО у 2001 році Всесвітній день науки заради миру та розвитку започаткував багато конкретних проєктів, програм і фінансування науки у всьому світі. Перший Всесвітній день відзначався 10 листопада 2002 року під егідою ЮНЕСКО. До святкування було залучено багато партнерів, таких як урядові та неурядові організації, науково-дослідні установи, професійні асоціації ЗМІ, викладачі природничих наук та ін. З того часу щороку ЮНЕСКО наполегливо закликає всіх приєднуватися до святкування цього Дня, що дає можливість мобілізувати всіх учасників на тему науки заради миру та розвитку – від урядовців до ЗМІ та школярів. Це також підкреслює роль вчених у розширенні нашого розуміння дивовижної, крихкої планети, яку ми називаємо домом, і прагнення, щоб суспільства в ньому стали більш стійкими.
Метою Всесвітнього дня науки в ім’я миру та розвитку є:
  • Підвищити обізнаність громадськості про роль науки для мирного та стійкого суспільства;
  • Сприяти національній та міжнародній солідарності для спільної науки між країнами;
  • Відновити національні та міжнародні зобов’язання щодо використання науки на благо суспільства;
  • Звернути увагу на виклики, з якими стикається наука, підвищуючи підтримку наукових починань
Міністерство освіти і науки України активно працює для підвищення рівня престижу наукової праці та запровадження інновацій. Розроблено законодавчі зміни щодо активізації діяльності наукових товариств, зокрема розроблено Концепцію державної програми розвитку дослідницьких інфраструктур на 2021-2026 рр. Держава високо цінує нелегку працю науковців на благо суспільства і вітає з професійним святом.

Немає коментарів:

Дописати коментар