четвер, 30 листопада 2023 р.

Марк Твен. До 188 річниці з дня народження

Життя Марка Твена – це неймовірна сага пригод і творчих досягнень, яка розпочалася в крихітному містечку штату Міссурі. Відомий як Сем'юель Ленґгорн Клеменс, він вибрав собі псевдонім Марк Твен, що виник на хвилі морської термінології.
Майбутній літератор народився за кілька тижнів до проходження комети Галлея повз Землю. Його життя було вже відзначено невимовною іронією природи. Жартома він говорив, що з його появою на світ населення містечка збільшилося на 1%.
Юність Клеменса пройшла серед річкових пригод на пароплавах Міссісіпі, де він служив лоцманом. Ця робота, яку він так любив, виявилася гарною школою для його майбутньої творчості. Але війна між північними і південними штатами відібрала йому цю можливість, знищивши річкові перевезення.
Марк Твен намагався своїми силами видобути срібло в шахті Невади, але, зазнавши невдачі у цьому, він знайшов своє покликання в редакції газети, де почалася його літературна кар'єра.
Мандрівки стали невід'ємною частиною життя Твена. Він подорожував більше 29 разів через Атлантичний океан. Мандруючи Європою, Твен відвідав кілька міст України, зокрема Одесу та Севастополь.
Його літературна діяльність була також вражаючою - він написав понад 30 книг і понад 50 тисяч листів.
Сам Марк Твен стверджує, що роман "Том Сойєр" був, можливо, першим літературним твором, рукопис якого був надрукований на друкарській машинці. Однак дослідники стверджують, що першим твором, рукопис якого був надрукований на друкарській машинці, став його ж твір «Життя на Міссісіпі» (1883).
Зовнішність письменника була також визначена його стилем — в білому від голови до ніг, з білим капелюхом і в червоних шкарпетках.
Багато лекцій і творів Твена втрачені, але їхнє значення для американської літератури залишається вагомим.
Марк Твен дружив з Ніколою Тесла, відомим фізиком і винахідником. Вони багато часу проводили разом в лабораторії цього науковця. Марк Твен захоплено спостерігав за роботою фізика і називав його володарем блискавок. Тож він був не тільки письменником, але й винахідником, пропонуючи новаторські ідеї у світі техніки та дизайну.
Відомий своєю любов'ю до більярду, Твен був також відомий пристрастю до куріння, і його кабінет був наскільки заповнений димом, що іноді самого письменника важко було побачити за столом.
Усі життєві обставини, твори та навіть винаходи Марка Твена складають неймовірну історію, яка триває й досі, бо є джерелом натхнення для багатьох шанувальників його творчості.

Немає коментарів:

Дописати коментар