суботу, 25 листопада 2023 р.

25 листопада - 90-ті роковини Голодомору 1932-1933 років

25 листопада, у 90-ті роковини Голодомору 1932-1933 років, українці вшановують пам'ять тих, хто був убитий голодом-геноцидом. Ця трагічна сторінка історії України залишила невиліковну рану в серці нашого народу.
Голодомор 1932–1933 років був вчинений більшовицько-сталінським режимом з метою упокорення українців та придушення будь-яких спроб створення самостійної та незалежної України.
Дослідники підтверджують, що комуністичний режим знищив мільйони українців, впроваджуючи штучний голод через систематичне вилучення продуктів харчування. Крім того, влада заблокувала голодуючим виїзд в інші регіони країни, позбавивши народ можливості врятуватися від Голодомору.
Сталін та його оточення, свідомі розпалу голоду в Україні, навмисно встановили нереальні планові показники для хлібозаготівель, а згодом - блокували допомогу.
У червні 1933 року смертність в Україні досягла апогею. За оцінками демографів, того місяця померли від 800 тисяч до понад 1 мільйона осіб. Геноцид був ретельно спланованим і вчиненим з метою ослаблення селян, які були основою українського національного руху.
Спроби комуністичного режиму приховати та забути Голодомор були масштабними. Існувала заборона записувати причину смерті як «голод», тому в актах про смерть вказували «від тифу», «виснаження», «від старості». За допомогою пропаганди та підкупу деяких журналістів, Радянський Союз намагався затушувати правду перед міжнародною громадськістю. Однак збереглися звіти послів, дипломатів. Були публіцисти, які продовжували писали правду.
Сьогодні, ми вшановуємо пам'ять тих, хто став жертвою Голодомору. Не забудемо їхніх імен і страждань, не пробачимо тим, хто завдав нації такої непоправної трагедії.
Нехай цей день стане нагадуванням про важливість збереження правди про минуле. Підтримаймо тих, хто продовжує боротися за незалежність нашої країни, відстоюючи право бути господарями на своїй землі, щоб голоси тих, хто помер через Голодомор, ніколи не були забуті.

Немає коментарів:

Дописати коментар