суботу, 25 листопада 2023 р.

25 листопада - Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок

За ініціативи ООН 25-го листопада відзначається Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок. Саме цього дня у 1999 році Генеральна Асамблея ООН проголосила Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок й запропонувала урядам, міжнародним і неурядовим організаціям проводити в цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми.
Дата 25-го листопада була вибрана не випадково, а в пам’ять про сестер Мірабаль – політичних активісток, забитих до смерті палицями таємною поліцією за наказом диктатора Домініканської Республіки Рафаеля Трухільо в 1960 році. Через шість місяців після вбивства молодих жінок диктатор попрощався не лише зі владою, а й життям. А сестри Мірабаль стали народними героїнями. У будинку в Сальседо, де вони жили перед смертю, створили музей, присвячений Патрії, Мінерві та Марії-Терезі.
За даними досліджень, кожна третя жінка хоч раз у житті страждала від насильства - фізичного, психологічного, економічного і сексуального.
Сьогодні в Україні розгорнута широка соціальна інформаційна кампанія стосовно розголосу існуючої проблеми, але в більшості випадків жінки-жертви насилля не дуже поспішають винести на розгляд широкого загалу приховану від сторонніх очей жорстокість.
У Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства проти жінок є привід звернути увагу усієї громадськості на необхідність вирішення цієї проблеми, адже наша країна за інформацією ПРООН, від фізичного домашнього насильства в Україні страждає орієнтовно 1,8 мільйона жінок. Щорічно в Україні офіційно реєструється більше 100 тисяч звернень з приводу насильства в сім’ї. Однією із причин того, що жінки рідко звертаються за допомогою, є стереотипи, що не потрібно виносити сміття із хати.
Але! Жінки не повинні мовчати!
Одним з найдієвіших міжнародних актів у сфері захисту прав жінок є Конвенція Ради Європи (Стамбульська конвенція) про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами. Україна підписала її ще в 2011 році, але документ досі не ратифікований, проте прогрес у боротьбі з насильством жінок в Україні все ж таки є. Уряд України створив єдину гарячу національну лінію, яка працює по всій країні цілодобово, її номер – 1547, а також перша гаряча лінія в Україні існувала і раніше і була започаткована організацією «Ла-Страда», яка працює і зараз за номером – 116 123.
У захисті прав жінок та забезпеченні ґендерної рівності вирішальну роль відіграють сильні лідери, здатні змінити «культуру замовчування», що у більшості випадків зумовлює безкарність тих, хто вдається до насильства. Але не варто забувати, що кожна особа, яка своїми власними діями (підтримкою, розповіддю про власний досвід, порадою) може призупинити насильницькі дії, кожна жінка, яка говорить вголос про неприпустимість психологічного чи фізичного насильства, про зґвалтування, про приниження може і повинна боротися з цим ганебним явищем.
Питання насильства та дискримінації жінок та боротьба за їх права мають бути закріплені в державній політиці кожної країни світу.

Немає коментарів:

Дописати коментар