вівторок, 7 листопада 2023 р.

Дмитро Капка. До 125-річчя з дня народження

З циклу «Митці України»
Дмитро Капка (1898-1977) – український актор театру та кіно.
Загалом він знявся у більше ніж 60-ти кінофільмах, в першому з яких – у далекому 1924 році. Близько 15 ролей – у німому кіно.
Також у свою молоді роки встиг побути актором ансамблю Думка та Київського театру ім. І. Франка. Але все ж як актор Дмитро Капка переважно відомий завдяки кінематографу.
Він знімався у таких відомий стрічках, як «Штепсель одружує Тарапуньку», «Вечори на хуторі біля Диканьки», «Тарас Шевченко», «Вій», «Пропала грамота», фільм-опера «Наймичка»…
Його партнерами по знімальних майданчиках були Наталія Ужвій, Богдан Ступка, Костянтин Степанков, Маргарита Криницина, Микола Яковченко…
Одразу зазначимо, що амплуа цього актора – не головні ролі, Капку можна сміливо назвати «майстром епізодичних ролей». Але це жодним чином не применшує його талантів; навпаки, кожен з нас може згадати зі свого життя якісь кінострічки, що запам’ятались саме лише завдяки епізодам.
Капка перевтілювався в абсолютно різних кіногероїв, серед яких: селянин, співак, детектив, шахтар, священник, продавець, уболівальник, завгосп, тракторист, перукар тощо.
Буквально все професійне і особисте життя Дмитра Капки тривало в Києві (за виключенням періоду навчання у 1921—1922 роках на екранному відділенні Вищих кінокурсів у Варшаві). Переважна більшість фільмів, в яких зіграв актор, зняті київською кіностудією ім. О. Довженка.
Актор народився в Києві, тут склалося його професійне та особисте життя, останні роки якого він провів на Лісовому масиві.

Немає коментарів:

Дописати коментар