понеділок, 6 листопада 2023 р.

Огляд суспільно-політичної та історичної літератури

Для одних людей тема політики не цікава, іншим її тяжко зрозуміти, а більшість просто відчуває себе "поза політикою". Але так не повинно бути. Хоча б тому, що саме процеси, запущені політичними технологіями, визначають як живе людство в цілому і кожна країна та її громадяни зокрема.
Пропонуємо вам 10 книг Центральної бібліотеки Солом'янки, які допоможуть широкому колу читачів краще розумітися в суспільно-політичних та історичних світових процесах.

«Світова гібридна війна. Український фронт» за редакцією Володимира Горбуліна

Ще в 2017 році Горбулін писав: «Нарешті ми чітко розуміємо, що іншого шляху, окрім європейського, для розвитку незалежної України просто не існує». Володимир Горбулін презентує нам колективну монографію, в якій детально розглянуто реальні причини та передумови російської агресії проти України.
Пропонуємо вам приміряти на себе роль фахівця стратегічних досліджень, розглянути разом з автором питання реформування міжнародних безпекових інститутів та проаналізувати локальні успіхи нашої держави у протидії ворожим планам РФ в колективній монографії «Світова гібридна війна».

«Євразійський розлам. Україна в добу гібридних викликів». Лариса Якубова

Вас цікавлять питання української історії? Тоді ця книга для Вас. На теренах нашої держави відбувається зіткнення європейського та євразійського цивілізаційних проєктів. І поки душа українського народу тяжіє до незалежного існування та європейського вектору розвитку, підступний «русский мир» вбиває нас.
Пропонуємо Вам прочитати про метаморфози Євразійського геополітичного простору та роль України відносно цих процесів у книзі «Євразійський розлам. Україна в добу гібридних викликів».

«Світовий порядок». Генрі Кіссінджер

Пересічному жителю сучасного цивілізованого світу часом може здатись, що правила по яким треба жити давно сформовані та єдині для усіх. Та чи можливе насправді існування єдиної загальноприйнятної моделі світового порядку? Кіссінджер ставить під сумнів це питання.
Запрошуємо Вас в історичний екскурс, де Ви зможете розглянути конкуренцію різноманітних варіантів світового порядку та поглянете з іншого боку на такі поняття, як цивілізація та порядок загалом.

«Як поставала "Імперія Зла?" Досвід центрально-східної Європи». Анджей Новак

Під загадковою назвою «Імперія зла» у вузькому розумінні читач може побачити референс на Радянський вплив. Та на думку Новака хронологічні рамки поширення «зла» значно ширші. Становлення російської імперії, її здобуття мілітарного лідерства на сході Европи у XVIII столітті – ось коріння злиднів, що й досі тероризують нашу державу й зараз.
Автор презентує нам польський погляд на росію. А ми пропонуємо Вам стати дослідниками Української революції, разом з книгою «Як поставала Імперія зла?..»

«Міцний альянс. Історія НАТО і глобального післявоєнного порядку». Тімоті Ендрюс Сейл

Ще від 1949 року - початку існування Північноатлантичного альянсу – йому пророкують неминучу гибель. Дуже сміливо було б стверджувати, що альянс стане безсмертним, всі ми тлінні. Та дивлячись в ретроспективу - бачимо, що передбачення були безпідставними та передчасними. Адже НАТО вже багато десятиліть об’єднує все більшу кількість демократичних держав.
Сейл пише не про «внутрішню кухню» альянсу – ради, комітети та їх повсякденну діяльність. Взаємодія учасників та високопосадовців альянсу між собою, ось що цікавить автора. Піддивитись на їх стосунки ми пропонуємо у книзі "Міцний альянс. Історія НАТО і глобального післявоєнного порядку."

«Єврейська держава». Теодор Герцль

Одного разу між Теодором Герцльем та Іваном Франком сталася розмова. Останній питав, наскільки реально реалізувати ідею Теодора про єврейську державу в життя. На що Герцль віпдовів: «Чому би ні? На цьому світі все може статися, що вміщається в людській голові.»
Так і виходить, що створення Ізраїлю – це стартап Теодор Герцля. Адже його книга стала буквально програмою побудови держави для євреїв. Довгий час ідея австро-угорського письменника піддавалась сумнівам та обговоренням та все ж її реалізували. А деталі Ви можете прочитати в книзі «Єврейська держава».

«Внесок вихідців з України у створенні Держави Ізраїль»

Завдяки небайдужим ентузіастам, Ізраїль входить до найрозвинутіших країн світу. Не обійшлося й без нашого внеску. Уявіть собі, В Ізраїлі проживає понад 500 тис. вихідців з України! А у Верховній Раді та Кнесеті діють парламентські асоціації дружби «Україна — Ізраїль» та «Ізраїль — Україна».
Та ми не будемо багато говорити про нашу причетність до ізраїльського розвитку. Пропонуємо Вам переконатись в ньому самостійно, переглянувши альбом «Внесок вихідців з України у створенні Держави Ізраїль».

«Моссад. Найвидатніші операції ізраїльської розвідки». Міхаель Бар-Зохар, Ніссім Мішаль

Довгий час Ізраїльська розвідка «Моссад» була вкрита завісою таємниці. Недивно, адже на то вона й вважається найефективнішою спецслужбою в світі. Ця книга уперше розкриває нам правду про найвідоміші операції ізраїльської розвідки та їх підґрунтя.
Вам відкриється не лише інформаційний пласт цього видання, а й постануть питання про межі захисту та тероризму, надійність союзників, питання честі та фанатизму. Родзинкою книги є не офіційні джерела, на які опирались автори, а реальні спогади безпосередніх учасників подій. Пропонуємо Вам прочитати захопливу історію «Моссад. Найвидатніші операції ізраїльської розвідки».

«Здобути державу Ізраїль». Володимир Жаботинський

Ця книга відгукнеться всім, кому близькі питання незалежності та тернистого шляху її здобуття. Цього разу мова йде про борця за незалежність Ізраїлю. Перед вами розкривається яскрава історія одного з батьків-засновників країни Ізраїль – Володимира Жаботинського.
Автор - виходець з Одеси, присвятив життя служінню єврейському народу. Він пройшов шлях від відомого журналіста до організатора підпільної самооборони, від оригінального письменника до творця Єврейського легіону, від ідеолога правого сіонізму до всесвітньо відомого політв’язня. А як це було, ви дізнаєтесь в книзі «Здобути державу Ізраїль».

«Книга Несподіваний Іслам. Історія про Аладдіна. Те, чого ми не бачимо». Роман Назаренко

Для багатьох молодих людей, уявлення про Схід прийшло не інакше як з дитячого мультфільма від Дісней – «Аладдін». В повсякденному житті ми навіть не задумуємось про те, наскільки багато стереотипів маємо на рахунок ісламського осередку. Роман Назаренко порушує перед нами наступні питання. Хто такий Аладдін та наскільки ця історія має арабські корені? Які стереотипи нав’язує нам мультик? Хто взагалі придумав цю історію?Про хибні уявлення європейців на рахунок Сходу Ви дізнаєтесь у книзі «Несподіваний Іслам. Історія про Аладдіна. Те, чого ми не бачимо».

Немає коментарів:

Дописати коментар