середу, 15 листопада 2023 р.

15 листопада - День порожніх стільців. Максим Петренко

#EmptyChairWeek: Максим Петренко
Україна об'єднується в кампанії #EmptyChairWeek, спрямованій на вшанування пам'яті митців, чиї життя обірвалися після 24 лютого 2022 року. Серед них – Maksym Petrenko, людина, яку нам пощастило знати особисто. Він зник безвісти у червні 2022 року, і загинув боронячи нас, як підтвердила експертиза ДНК у листопаді 2023 року. В Центральній бібліотеці Солом'янки його пам'ять завжди буде жити, а його внесок в нашу науку та культуру залишиться безцінним.
День порожніх стільців, що відзначають з кінця 1980-х років, став символом ув'язнених авторів та тих, хто стикається з переслідуваннями чи вбивствами. Згідно із звітом Pen Ukraine, втрати серед діячів культури від початку повномасштабного вторгнення становлять 71 людину станом на 13 листопада 2023 року. Проте, це лише частина історії, і кількість митців, які втратили свої життя, може бути набагато більшою, ніж відомо громадськості.
Закликаємо приєднатися до кампанії, розміщуючи в соцмережах власні спогади про українських письменників, музикантів, акторів, істориків, художників, мовознавців та інших культурних діячів, чиї життя були обірвані після 24 лютого 2022 року, і додавши хештег #EmptyChairWeek. Ми вшановуємо їх творчість і жертву заради свободи та культурного розвитку.



Немає коментарів:

Дописати коментар