четвер, 10 жовтня 2024 р.

Анонс заходу

А ми починаємо ще один новий цикл лекцій. Започаткувавши у вересні новий цикл "Видатні імена Солом'янки", наш колега, провідний бібліотекар з краєзнавчої роботи, краєзнавець Олександр Михайлик на прохання наших читачів розпочинає також цикл "Храми Солом'янського району". Тож він вже готує першу розповідь.

Присвячено першу лекцію буде церкві Покрови Пресвятої Богородиці на Солом'янці. Ми дізнаємося передісторію храму. А також про його будівництво, про архітектора Іполита Ніколаєва. Зачитаємо унікальне джерело - статтю із газети за листопад 1897 року, присвячену освяченню храму!
Поговоримо про 14-річне (1905-1919) настоятельство в храмі Василя Липківського, за якого храм було розширено вдвічі і набув сучасного вигляду. Згадаємо і про художників, що розписували храм та особливості розписів. На фасаді храму йому встановлено меморіальну дошку.
Про долю храму у радянський час - закриття, потім відновлення діяльності у 1941 році і подальшу історію, коли храм більше не закривався.

Про постать настоятеля Димитрія Садов'яка, настоятеля вже новітньої історії, який також вшанований меморіальною дошкою на фасаді храму.
Чекаємо на вас у нашій бібліотеці в середу 16 жовтня о 17:30. До зустрічі!

Немає коментарів:

Дописати коментар