вівторок, 8 жовтня 2024 р.

Тренінг "Робимо перші кроки у вікіпедії".

7 жовтня у нашій бібліотеці відбувся дуже цікавий захід, метою якого є посилення цифрової грамотності.
Наш провідний бібліотекар, києвознавець Олександр Михайлик, є вікіпедистом із 15-річним досвідом, тож Центральна бібліотека Солом'янки започаткувала цикл тренінгів "Творимо Українську вікіпедію разом". 
Першим став тренінг "Робимо перші кроки у вікіпедії".

Олександр на початку тренінгу розповів присутнім про Українську вікіпедію, відлік історії якої починається в січні 2004 року і яка станом на 7.10.2024 посідає 14 місце з-поміж усіх вікіпедій світу, маючи 1,3 млн статей. З-поміж європейських вікіпедій вона на 10 місці, з-поміж слов'янських - на 3. Також розповів свій досвід вікіпедиста, участь у щорічних фотоконкурсах "Вікі любить пам'ятки", а також про кількість написаних статей, яких з 2008 року написано бл. 3,5 тисяч.
Торкнувся важливого питання відвідувачів - чи кожен може стати вікіпедистом? Розповів, що це відкрита вільна енциклопедія, тож зареєструватися і писати статті може будь-хто. Проте слід бути добропорядним - не розміщувати недостовірну інформацію, а також чужі фото. На запитання, як контролюють нові статті, він розповів дещо про внутрішні механізми вікіпедії. Кожна нова стаття перевіряється на відповідність критеріям (значимість для особистості, достовірність для неживих об'єктів) редакторами та патрульними. Якщо зауважень немає - стаття залишається. Якщо є - її можуть подати у кандидати на видалення. Втім, видаленню передують голосування, де користувачі подають голоси за або проти.
Було запитання і такого характеру - чи карають за незначні помилки, а ще - злісних порушників? Олександр відповів, що можуть заблокувати акаунт лише за злісний і систематичний вандалізм, але дрібні помилки просто усуваються редактором або пропонуються до виправлення користувачу.
Своєрідним майстер-класом стало написання Олександром в присутності відвідувачів заходу нової статті - так він практично показав принципи створення, показав особливості оформлення.

А на наступних тренінгах ми перейдемо до практичних кроків - реєстрація у вікіпедії (для незареєстрованих користувачів) і практичні поради щодо написання статей (для зареєстрованих). А далі будемо і писати статті. Адже метою є те, щоб після відвідування тренінгів кожен міг самостійно писати статті, збагачуючи і наповнюючи Українську вікіпедію.

Немає коментарів:

Дописати коментар